• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rebalansirana rupa u budžetu 203 milijarde

Predlogom rebalansa republičkog budžeta za 2012 predviđa da će državna kasa morati da se zaduži za 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministarstvo finansija procenilo je daće se u republički budžet sliti ove godine ukupno 829,6 milijardi dinara. Od toga će se porezima prikupiti 700,6 milijardi (84,5 odsto), dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi (15,4 odsto). Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom za 2012, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Prihod po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV), koji će od oktobra biti 20 odsto, projektovan je u visini od 372,2 milijardi dinara. Od povećanja opšte stope očekuje se da će taj porez prikupiti 2,6 odsto više novcad nego prvobitnim budžetom, i da će on u ukupnim prihodima učestovasti sa 44,9 odsto.

Posle PDV-a sledeća stavka po prihodima su akcize. Od njih je projektovan prihod 192,1 milijardi dinara, što predstavlja blago povećanje odnosu na originalni budžet, mada su neke akcitena, poput one na cigarete, već povećane.

Iz državne kase će u 2012. godini izaći 1.033,2 milijarde. Od toga za tekuće rashode 975,86 milijardi, kapitalne izdatke 42,77 milijardi, a za izdatke za nabavku finansijske imovine 14,54 milijarde.

Među "tekućim izdacima" najveći su izdaci za obaveznog socijalnog osiguranja - 291,24 milijarde, od čega su dotacije osiromašenom Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje 273,4 milijarde.

Slede rashodi za plate državnih službenika - 249,27 milijardi, socijalna zaštita iz budžeta je 94,03 milijarde, subvencije su na nivou od 89,24 milijarde, a transferi ostalim nivoima vlasti su 73,39 milijardi.

Promene koje donosi rebalans na strani trošenja budžetskih para su da je ograničen rast plata u javnom sektoru i penzija, ali i da je uvedena pomoć penzionerima sa najnižim penzijama (ispod 15.000 dinara).

Takođe, povećane su subvencije za poljoprivredu radi saniranja posledica suše, ali i subvencije privredi, kao i rashodi za izmirenje dela obaveza za Fijat automobili Srbija i sredstva za sprovođenje većeg dela obaveza za eksproprijaciju kako bi se omogućilo sprovođenje investicionih projekata od nacionalnog značaja.

Cela finansijska konstrukcija budžeta zasniva se na proceni da će srpska ekonomija, odnosno BDP, porasti u 2012. za 0,5 odsto, a da će infalcija biti ispod 10 odsto - 9,1 procenat.

Takođe, procenjuje se i da će privreda povećati izvoz za roba i usluga od 2,9 odsto (u evrima) i rast uvoza robe i usluga od 1,7 odsto. Spoljnotrgovinski deficit će biti 17,8 odsto BDP a deficit tekućeg računa od 10,4 odsto BDP.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image