• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Siva ekonomija davi preduzetnike

Iz godine u godinu broj preduzetničkih radnji se smanjuje, a siva ekonomija je njihov najveći neprijatelj.

“U poslednjih godinu i po dana ođavljeno je 4.000 preduzetničkih radnji I to je zabrinjavajući podatak”, naveo je predsednik skupštine Zajednice preduzetnika u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miroslav Miladinović, ukazavši da je među 58.786 preduzeća koja su u predstečajnom postupku, i 17.000 preduzetničkih radnji.

Prema Miladinoviću u Srbiji sada ima 220.000 preduzetničkih radnji.

Miladinović je ocenio da bi suzbijanjem sive ekonomije bio poboljšan poslovni ambijent i uticalo na povećanje broja malih i srednjih preduzeća.



Na taj način, smatra Miladinović, broj novootvorenih radnji i zaposlenih mogao bi biti veći za 50 odsto.

“Siva ekonomija je naš najveći neprijatelj. Oni ne plaćaju nikome ništa, zbog toga su jeftiniji na tržištu, a situacija u zemlji je teška i njihove usluge i proizvodi su onda izuzetno traženi kod građana”, dodao je Miladinović.

Miladinović je istakao da sivu ekonomiju nije moguće u potpunosti suzbiti, budući da ona postoji u svim zemljama – u državama u Evropi je na nivou između 10 i 20 odsto, a u Srbiji 60 odsto.

Miladinovć je istakao da bi od suzbijanja sive ekonomije korist imala i država, ali I mala i srednja preduzeća, jer se radnje, koje se sada ođavljuju zbog težine poslovanja, ne bi gasile.

Po Miladinoviću, dobra stimulacija za mala i srednja preduzeća (MSP) bilo bi I smanjenje doprinosa.

Miladinović je dalje rekao kako od nove Vlade i nadležnih ministarstva očekuje da uvedu ista pravila i za domaće i za strane privrednike kada se radi o subvencijama.

“Kod nas su subvencije toliko loše primenjene, da bi ih trebalo ukinuti”, dodao je Miladinović, podsetivši da strani investitor dobija 11.000 evra po upošljenom radniku, a domaće MSP između 130.000 do 160.000 dinara.

“Svi vide koja je to razlika, ali niko ne reaguje. Ne možete im biti konkurentni, ako ste u istoj branši, sa istim proizvodima, kada dođe neko ko dobije 11.000 evra po zapošljenom radniku, vi tog trenutka nestajete”, ukazao je Miladinović.

Miladinović smatra i da potrebno, u većoj meri, uključiti MSP u donošenje odluka i zakona, vodeći računa o svim regionima, jer se neki propisi mogu primenti u Beogradu, ali, na primer, ne i u Babušnici.

Miladinović je istakao da je cilj Zajednice preduzetnika u PKS da održi postojeći broj MSP i istovremeno unapredi uslove poslovanja, kako bi bilo omogućeno otvaranje novih.

Potrebno je, smatra Miladinović, raditi na zakonu o preduzetništvu, u skladu sa zakonima Evropske unije (EU), koji prepoznaju mikropreduzeća koja zapošljavaju do 10 radnika, a u pojedinačnim ekonomijama su zastupljena sa 92 odsto.

Miladinović je ocenio da bi Vlada trebalo da se “osloni” i na činjenicu da su MSP šansa da Srbija ekonomski ojača.

“Za uspeh malog biznisa treba prvo promeniti školstvo, pa zakon o registrovanju privrednih subjekata, imajući u vidu da je sada sa osmogodišnjom školom moguće otvoriti bilo šta osim poljoprivredne ili zdravstvene apoteke”, naveo je sagovornik Tanjuga.

Takva zakonska rešnja dala su, istakao je Miladinović, loše rezultate.

“Na primer, niste obućar i otvorite obućarsku radnju. Vi o toj delatnosti tehnološki ne znate ništa i kako biste tu mogli biti profitabilni i uspešni? Ako još zaposlite radnike koji nisu završili odgovarajuću školu, nego kurs, sigurno je da propadate”, pojasnio je Miladinović.

Miladinović je dodao kako je neophodno, po ugledu na skandinavske zemlje i Nemačku, uvesti u Srbiji sistem dvotrećinske nastave – koji predviđa dve trećine prakse i trećinu teorije.

Miladinović je predočio je da je po modelu sličnih evropskih institucija u PKS formiran Forum koji okuplja MSP, a sa zadatkom da uklaže na eventualne zakonodavne I propuste u radu ministarstava i Vlade.

“Očekujemo da vlada sa punim uvažavanjem nastavi saradnju sa PKS, s obzirom da ona okuplja 95 odsto preduzetnika”, dodao je predsednik skupštine Zajednice preduzetnika u PKS.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image