• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Stop rastu deficita

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je cilj da se paketom zakona, kojima počinje prva faza fiskalne konsolidacije, trajno zaustavi rast budžetskog deficita.

Dinkić je na vanrednoj sednici parlamenta, obrazlažući 24 izmene i dopuna zakona, istakao da Srbija trenutno ima rekordni iznos budžetskog deficita i da on nikada u istoriji nije iznosio više od sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema njegovim rečima, javni dug je dostigao iznos od 56 odsto BDP, do kraja godine biće 60 odsto, a prva godina kada je moguće zaustaviti rast javnog duga je 2014."

Da bi javni dug Srbije u 2014. bio zaustavljen, potrebno je da se u 2013. godini budžetski deficit prepolovi i svede na maksimalni iznos od 3,5 odsto BDP, rekao je Dinkić.

On je naveo da se paketom mera, koje je predložila Vlada, stvaraju uslovi da budžetski deficit sledeće godine bude četiri odsto, a planirano je da se dodatnim merama on smanji na 3,5 odsto.

Dinkić je rekao i da su budžetom za ovu godinu predviđeni troškovi za kamate 55 milijardi dinara, dok se rebalansom oni uvećavaju na 66 milijardi, a sledeće godine za te potrebe moraće da se izdvoje 93 milijarde.

On je rekao da će izmenama Zakona o budžetskom sistemu biti ukinuti sopstveni prihodi svih direktnih budžetskih korisnika, jer se veliki deo tog novca do sada koristio rasipnički, a Ministarstvo finansija će moći da prati sva trošenja, jer će svi prihodi biti opšti prihodi države Srbije.

Dinkić je rekao i da bi sopstveni prihodi u 2013. godini trebalo da iznose oko 400 miliona evra i dodao da bi novac od naknada i taksi, na primer za ekologiju, trebalo da se troši za zaštitu životne sredine, a ne, na primer, za promotivne aktivnosti, ili predizbornu kampanju.

On je rekao da se izmenama zakona ukida 138 parafisklanih nameta koji bi trebalo da rasterete preduzetnike i mala preduzeća, od kojih je 131 republičkog, 12 lokalnog karaktera, a pet kombinovano.

On je rekao da će efekat rasterećenja, kada su u pitanju takse, iznositi 10 milijardi dinara, a korist od ukidanja taksi imaće i građani, a kao primer je naveo ukidanje nekih
taksi vezanih za registraciju automobila.

Takođe je odlučeno i da se opšta stopa PDV od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto, a efekat povećanja PDV biće 35 milijardi dinara u sledećoj godini.

Dinkić je rekao da su rast plata u javnim službama ograničili na dva odsto u oktobru ove i aprilu sledeće
godini, a penzije će pratiti rast plata.

On je rekao da je danas počela isplata prve rate 13 penzije, tako da će oni koji imaju penziju manju od 15.000 dinara u četiri puta dobiti ukupno 16.000 dinara.

Dinkić je istakao da će ubuduće Poreska uprava moći da kontroliše i neregistrovana preduzeća, a oni koji se do 1. januara registruju, plaćaće manji porez.


Prema njegovim rečima, od naredne godine i država će plaćati penale ako kasni u vraćanju PDV privredi.

Odlučeno je i da se onima koji duguju za porez produži rok za plaćanje sa 12 na 24 meseca, a za njih su uvedene i druge pogodnosti.

Takođe je odlučeno i da se za dečju hranu i opremu vraća PDV, a pravo na povraćaj imali bi roditelji čiji su ukupni mesečni prihodi 80.000 dinara, a imovina nije vrednija od 200.000 evra, a maksimkalni povraćaj PDV bio bi do 70.000 dinara godišnje.

Na dnevnom redu vanredne sednice, koja je počela danas, je 36 zakona, među kojima je i rebalans budžeta za 2012.godinu.

(Fonet)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ne da

Ma nema da brinemo u sigurnim smo rukama Dinkićevim.

special image