• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić se ogradio od Nove Agrobanke

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao da ne zna da li je bilo mogu će kreditom osnovati Novu Agrobanku ali da je to svakako zaduženje o kome bi trebalo da raspravlja parlament. Ministar "razmišljao da ne da pare" za dugove Srbijagasu.

Ministar Dinkić je rekao da je prethodna vlada "upumpavanjem" 100 miliona evra u Novu agrobanku zapravo zadužila državu, odnosno korišćenjem hartija od vrednosti u te svrhe povećala javni dug, i najavio da će parlament o tome morati da raspravlja.

Dinkić je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o rebalansu budžeta - odgovarajući na pitanje poslanika SNS Marijana Rističevića da li je u skladu sa zakonom da se državnim obveznicima, odnosno kreditom, finansira osnivanje jedne banke - rekao da u pravna pitanja nije ulazio, ali da se država time svakako zadužila.

"Nisam pravnik, tako da ne znam da li je to pravno bilo moguće ili ne, ali definitivno na ovaj način se država zadužila. Data je hartija banci, a ona ima pravo da iz budžeta povlači svakih šest meseci novac u protivvrednosti te hartije i to jeste javni dug države", kazao je Dinkić, inače svojevremo guverner Narodne banke Jugoslavije pa Narodne banke Srbije.

On je naveo da je vlada Mirka Cvetkovića izdala trogodišnje državne obveznice kojima je "upumpala" 50 miliona evra u Razvojnu banku Vojvodine, 20 miliona u Privrednu banku Beograd i 100 miliona evra u Novu Agrobanku.

"Nova Agrobanka je nastala nakon likvidacije stare Agrobanke pri čemu, budući da je minus u staroj Agrobanci bio čak 300 miliona evra, što je utvrdila kontrola - 'upumpanih' 100 miliona evra sa preuzetim kreditinim obavezama i lošim portfoliom bilo je nedovoljno i za formiranje i za kvalitetan rad te nove banke", kazao je Dinkić.

"To ćemo mi ovde u parlamentu morati da diskutujemo, u narednom periodu posebno. To je jedna stvar koja nije do kraja završena", poručio je ministar finansija i privrede.

Dinkić se ogradio i od plaćanja zaduženja Srbijagasa. Ministar je izjavio da je razmišljao da u rebalansu budžeta ne odobri 360 miliona evra za otplatu duga preduzeću "Srbijagas", ali da to nije učinjeno iz straha od nestašice gasa.

Odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika DSS-a zašto se tom preduzeću koje "tvrdi da posluje sa gubucima, a sponzoriše određene događe" daje toliki novac, Dinkić je kazao da je i sam razmišljao da to ne odobri, ali da za 45 dana vlade nije bilo vremena da se "dubinski analizira" situacija sa gasom.

"Zaista ovih 45 dana nismo uopšte bili u stanju da napravimo dubinsku analizu da li bi imali novca da kupe gas", naveo je Dinkić.

On je istakao da se "Srbijagas" zadužio blizu milijardu evra i da nagoveštava da neće moći da otplaćuje taj dug, odnosno da država treba da ga preuzme.

(Tanjug, foto: Beta/Nenad Petrović)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dosadna

Nemojte da dirate Mladju, covek isprobava nova kola, ne uznemiravajte ga nebitnim stvarima, vi pakosni ljudi!

Ja

Proglasite Bajatovića menadžerom godine! Strava!

special image