• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Moramo zaustaviti propadanje ekonomije

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je osnovni cilj Vlade Srbije zaustavljanje propadanja ekonomije i da je sve ostale ciljeve, uključujući i evropske integracije i sve unutrašnje reforme, nemoguće ostvariti bez stabilizovanja ekonomskih prilika.

Svi potezi vlade usmereni su na mere koje će zaustaviti pad ekonomije, stabilizovati ekonomski sistem zemlje i obnoviti proizvodnju, rekao je premijer Srbije i ponovio da je prioritet vlade bitka za svako radno mesto.

Trebalo bi nagraditi svakoga ko otvara novo radno mesto u situaciji kada je nezaposlenost u Srbiji 25 odsto, poručio je Dačić na radnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora.

Prema njegovim rečima, u cilju popravljanja ekonomskih prilika u Srbiji biće sprovedeno niz reformi, jer su ovogodišnji parametri veoma negativni - veliki budžetski deficit, premašena je zakonski definisana granica javnog duga, a valuta je nestabilna.

"Dinar je valuta koja je možda najviše oslabila u regionu, za četiri godine za 53 odsto, imamo problem sa platama koje su gotovo najmanje u regionu - prosečna je 350 evra, cena kapitala najviša u regionu, a stopa nezaposlenosti je među najvišima u Evropi", naveo je Dačić.
Zato je jedini cilj vlade da se ti parametri promene, naglasio je premijer.

Dačić je istakao da je cilj ove vlade da deficit u budžetu u narednoj godini bude četiri odsto ili niži od toga, i naveo da će on ove godine iznositi nešto manje od sedam odsto.

U tom smislu, on je podvukao da je vlada spremna da vodi politiku striktne kontrole budžetskog deficita kroz racionalizaciju javne potrošnje i uz povećanje poreskih prihoda i ponovio da se pred Srbiju ne postavlja dilema štednja ili potrošnja jer je i jedno i drugo neophodno.

"Teorije da samo treba smanjiti potrošnju ne mogu da nađu plodno tle kod nas", precizirao je on ističući da bi trebalo smanjiti troškove države, ali ne i investicionu potrošnju i ulaganje u razvoj, i stvoriti poslovni ambijent koji će dovesti investicije jer je bez toga nemoguće izaći iz krize.

Premijer je ukazao da je neophodna i odlučna borba sa sivom ekonomijom, reforma državne administracije, restrukturisanje javnih preduzeća radi povećanja likvidnosti u ekonomiji i veće efikasnosti javnog sektora.

Dačić je naglasio da je privlačenje stranih i domaćih investicija i stvaranje povoljnih uslova za investiranje takođe cilj od nacionalnog značaja i kompanijama iz SAD i evropskih zemalja poručio da novac nije obojen i da su u Srbiju dobrodošli investitori iz svih zemalja u svetu.

"Nemojte se ljutiti na nas kada tražimo investicije iz Rusije i Kine, i vi to radite. Zašto bih ja manje voleo Kinu nego što je voli Nemačka?" upitao je Dačić.

Dačić je dodao da niko ne treba da se ljuti zato što Kina ulaže u izgradnju termoelektrane u Srbiji.

"Dali su najbolju ponudu, dajte i vi, pa ćete dobiti posao. Nemojte u ekonomiji da iz političkih razloga tražite da dobijete posao", poručio je Dačić.

Govoreći o novim investicijama, premijer je podsetio da su potpisani sporazumi sa Italijom za hidrocentrale na Drini, da se u decembru očekuje dolazak češkog premijera jer su Česi takođe zainteresovani za ulaganja u energetiku, a u istom mesecu treba da počne izgradnja Južnog toka, gde će investicije biti oko dve milijarde evra.

On je istakao i da za sve kompanije koji posluju u Srbiji ima samo dva pitanja - "šta ja i Vlada Srbije možemo da učinimo za vas kao investitore i šta vi možete da učinite za nas da nam pomognete da izađemo iz krize".

Premijer je najavio da će redovno održavati dijalog sa predstavnicima privrede i pozvao sve investitore da kažu koje prepreke u poslovanju imaju, kao i da prijave bilo kakve pritiske ili zahteve za davanje mita.

"Niko nema pravo da se u ime Srbije tako ponaša i šteti nacionalnim i državnim interesima", naglasio je premijer.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković izjavio je da bi nova vlada trebalo da posebnu pažnju posveti nastavku sprovođenja ključnih reformi bez kojih je nemoguće uspostaviti makroekonomsku stabilnost i provredni rast.

On je naglasio da je veoma važno da vlada preduzme konkretne mere za uspostavljanje održivog budžeta, unapređenje regulative iz oblasti radnih odnosa, kao i efikasnosti sprovođenja administrativnih procesa pri dobijanju građevinskih dozvola i konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.

"Istovremeno, naše udruženje pozdravlja mere vlade za ukidanje parafiskalnih nameta, što je veoma važno i nadamo se da se reforma nameta države privredi tu neće zaustaviti", dodao
je Đurković.

(Tanjug/Foto: Beta, Marko Rupena)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rudjero

ako ova legenda ne snimi film u skorije vreme! Ja dajem ostavku! Koje on izjave daje! Naslov "sam protiv svih" ili nesto sl. Dacic a.k.a. HOLLYWOOD

vesele devedesete

Pa ti si i zapoceo propadanje ekonomije gospodine premijeru, pa ti nesto ne verujem da ista dobro mozes napraviti za ovaj jadni narod

koya

E ta ti je dobra.Konačno si se setio.

special image