• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji to Rusi žele deo Železare Smederevo?

Ministar Dinkić najavio prodaju tri četvrtine železare jednoj velikoj ruskoj kompaniji. Od tri navodno zainteresovane, Uralska rudarsko-metalurška kompanija (UGMK) se javno ogradila od "slanja ponude".

"Nismo zainteresovani za kupovinu Železare "Smederevo. Nama to preduzeće nije zanimljivo, nismo podneli prijavu (za učešće na tenderu)",izjavio je danas direktor te ruske kompanije Andrej Kozicin. a prenosi Interfaks.

Vlasti Srbije ranije su saopštile da su UGMK, ukrajinski Doneckstalj i Junajted Pilsen (United) biznismena Igora Šamisa, podneli prijavu za učešće na tenderu za kupovinu Železare "Smederevo". Tom prilikom je predloženo da cena za železaru bude jedan dolar.

Prema podacima sa sajta kompanije, Uralska rudarsko-metalurška kompanija je u 2010. godini imala konsolidovanu prodaju od 5,2milijardi dolara, a čisti prihod 742 miliona dolara.

Interfaks navodi da srpska vlada od potencijalnog kupca zahteva konsolidovani prihod za 2011. godinu od najmanje milijardu evra ili posedovanje aktive od 1,5 milijardi evra.

UGMK nema nikakve akcije na Balkanu, ali od 2004. godine realizuje produkciju rudnika bakra u Majdanpeku, navodi ruska novinska agencija.


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će tokom ove nedelje biće raspisan tender za privatizaciju "Železare Smederevo". Kako je naveo, sa ruskom kompanijom je dogovoreno da država zadrži 25 odsto udela u toj kompaniji.

"Privode se kraju pregovori sa velikom ruskom kompanijom, dok je postignut dogovor da država zadrži 25 odsto udela u toj kompaniji", kazao je Dinkić za "Blic".

Tender će, prema njegovim rečima, biti raspisan "pošto imamo snažan interese jedne velike ruske kompanije za pokretanje Železare i investicije čak u neke potpuno nove kapacitete koji trenutno ne postoje u Smederevu".

Dinkić je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti pokrenut proces proizvodnje u toj smederevskoj fabrici.

Dinkić je u intervjuu listu rekao da će s merama fiskalne konsolidacije koje su usvojene sledeće godine budžetski deficit biti prepolovljen.

On je naveo da će na rashodnoj strani biti velike uštede zbog ukidanja sopstvenih prihoda ministarstava, agencija i fondova i racionalnijeg planiranja njihovih rashoda.

S druge strane, povećanje PDV, poreza na dividende, poreza na profit preduzeća i akciza omogućiće povećanje nam prihodnoj strani budžeta, rekao je Dinkić za "Blic."

Prema njegovim rečima, kredit od Rusije od milijardu dolara za podršku budžetu politički je već dogovoren , a planira se da se do kraja godine ispregovaraju i povoljni dugoročni krediti sa Kinom za izgradnju autoputeva, u iznosu do 850 miliona evra.

Smanjićemo subvencije, budžetske kredite i nepotrebne materijalne i administrativne troškove države. Naše ministarstvo će smanjiti subvencije i budžetske kredite za čak šest milijardi dinara, naveo je Dinkić i najavio zakon o porezu na profit preduzeća, koji će od 1. januara biti povećan sa 10 na 15 odsto.

On je, takođe, najavio i zakon kojim se proces restrukturiranja državnih preduzeća mora okončati
najkasnije do 30. juna 2014. godine

Onog časa kad prekinemo rast nezaposlenosti, kad BDP počne da raste, nema razloga da mazimo ljude u administraciji. Odredićemo optimalan broj, a prekobrojne poslati na tržište, rekao je Dinkić.

(agencije/MONDO, foto.Tanjug, Rade Prelić)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gogi

Rusi odustali od Železare zato sto je drzava htela da utrapi rusima i admenistraciju nasta rusi nisu pristali!!!

radnik

Ajde vec jednom dogovorite se,koja je to firma koja oce nas da kupi i koji su to rusi.Nemojte da lazete vise ovaj narod,i radnike

Korisnik n.

Prodati dinkića i rešiti problem !

special image