• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv skupoće nemoćni ali ćemo intervenisati

Manevarski prostor uticaja na tržišne cene nam je ograničen ali ćemo koristiti sve mehanizme koje imamo na raspolaganju, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da su mnogi proizvođači iskoristili povećanje poreza na dodatnu vrednost za dva odsto da drastično povise cene svojih proizvoda, od kojih su pojedini "potpuno neopravdano" poskupeli i po 20 ili 30 odsto.

"Poskupela je i hrana, iako je PDV na osnovne životne namirnice ostao osam odsto", kazao je Ljajić Tanjugu i istakao da će država, iako je njen manevarski prostor u ovoj oblasti ograničen jer se cene slobodno formiraju na tržištu, koristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da spreči velike poremećaje na tržištu.

Ministar je naglasio da je neosporno da je cena mnogih proizvodnih inputa odnosno ulaznih troškova u prethodnom periodu porasla, ali da to i dalje nije opravdanje za ovako drastične skokove cena koji će svakako dovesti do pada tražnje.

Ljajić je podsetio da je država donela Uredbu o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice - brašno, suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno mleko i jogurt, sveže goveđe, svinjsko i kokošije meso i slatkovodnu ribu.

Država je takođe donela i Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojim je maksimalna cena hleba "sava" ograničena na 48,5 dinara.

"Tržišna inspekcija može da kontroliše i sankcioniše samo nepoštovanje ovih uredbi, formiranje svih ostalih cena zavisi od ponude i potražnje na tržištu", rekao je Ljajić.

On je najavio da će, osim pomenutih uredbi, država po potrebi intervenisati iz robnih rezervi i eventualno dozvoliti bescarinski uvoz nekih osnovnih životnih namirnica, iako je jasno da te mere imaju ograničeno dejstvo.

"Trajni lek za ovaj problem jeste borba protiv monopola i razvoj konkurencije, zato će prioritet Vlade biti stvaranje uslova da što veći broj velikih trgovinskih lanaca dođe na srpsko tržište", poručio je Ljajić.

(Tanjug, foto:Beta/Marko Rupena)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milena

Šta nemože ajd sad pojadnom narodu dok se plate svi računi a 20000 plata i šta ostane zini ako će šta pasti sneba,neće ni kiša digo i bog ruke od nas i dosad smo živeli jadno a tek sad čestitam koji imaju đake.

Lala-ns

Naravno da ne mogu da intervenišu,kad i vrapci znaju ko je pravi gazda u ovoj zemlji,nije ni čudo što nam ovako ide,vreme je za odlazak...

special image