• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ozbiljno povećanje viška u agro trgovini

U spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbija je za osam meseci napravila sifucit od 852 miliona dolara, za 11,5 odsto više nego u istom periodu lani.

Srpski agrar je od januara do avgusta ostvario izvoz u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, što je rast od 4,9 odsto u odnosu na isti period 2011, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 24,5 odsto, objavila je danas Privredna komora Srbije.

Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 848,2 milion dolara je za 1,4 odsto manja od ostvarenog u periodu januar-avgust 2011. godini, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 6,9 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 208,2 odsto.

Ekspert PKS Vojislav Stanković kazao je Tanjugu da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu bili žuti kukuruz u vrednosti od 416,4 miliona dolara, smrznuta malina u vrednosti od 90,2 miliona dolara i rafinirani šećer u vrednosti od 87,5 milion dolara.

Slede jestivo ulje od suncokreta, rafinirano (64,1 milion dolara), pivo od slada u bocama do jedan litar (41,4 miliona dolara), slatki biskviti i vafli (27,2 miliona dolara) i sveže jabuke (23,9 miliona dolara), naveo je Stanković.

Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 591,4 miliona dolara, sa učešćem od 8,2 odsto u ukupnom robnom izvozu i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 347,5 miliona dolara i učešćem od 4,8 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa ''nekonkurentnih'' proizvoda koji se ne gaje u našoj zemlji - sirova kafa (68,7 milion dolara), sveže banane (22,9 miliona dolara) i slatke pomorandže (13,8 miliona dolara), ukazao je Stanković.

On je rekao da su po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji voće i povrće sa vrednošću uvoza od 180,4 miliona dolara (učešće u ukupnom uvozu od 1,5 odsto) i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 136,1 milion dolara (učešće u ukupnom uvozu od 1,1 odsto).

(Tanjug, ilustracija MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image