• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stamenkovićev MAT "preuzima" savet NBS

Odbor Skupštine Srbije za finansije danas će utvrditi listu kandidata za članove Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS). Za pet mesta predloženo pet ljudi od kojih su trojica aktuelni a jedan bivši član tima koj pravi Makroekonomske analize i trendove (MAT).

Za članove Saveta guvernera, kako je potvrđeno agenciji Beta, Srpska napredna stranka je predložila Stojana Stamenkovića i Ivana Nikolića, saradnike Ekonomskog instituta.

Kandidat Ujedinjenih regiona Srbije je Nebojša Savić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA).

Socijaldemokratska partija Srbije je za člana Saveta NBS predložila Miladina Kovačevića, saradnika Ekonomskog fakulteta i zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku, a Socijalistička partija Srbije Nikolu Martinovića, sadašnjeg člana Saveta koji nije dao ostavku.

Po "imenima", kandidati za članove Saveta bi trebali glatko da prođu Skupštinsku proceduru jer se radi o uglednim ekonomskim stručnjacima okupljenim uglavnom oko ništa manje značajne mesečne publikacije Makroekonomske analize trendovi (MAT) na Ekonomskom institutu u Beogradu, koju vodi Stamenković a članovi redakcije su Kovačević, Nikolić a ranije i Savić.

Kako se radi o "proverenoj" ekipi kritičara ekonomskih politika koja nije bila sklona niti jednoj vlasti do sada u poslednje dve decenije, na njihov izbor u Skupštini može biti samo "principijelnih zamerki" opozicije, kao što je bio slučaj i pri izboru viceguvernera NBS.

Po novom Zakonu o NBS, usvojenom 4. septembra, svi funkcioneri NBS-a treba da budu ponovo izabrani u Skupštini Srbije u roku od 90 dana, a članove Saveta kandiduje Odbor za finansije.

Sednica tog skupštinskog tela na kojoj je trebalo da se raspravlja o kandidatima za Savet NBS-a bila je zakazana za 17. septembar, ali Odboru nisu bili dostavljeni predlozi za kandidate.

Savet NBS sada ima predsednika i četiri člana.

Zbog usvajanja novog Zakona o NBS ostavke su dali guverner NBS Dejan Šoškić, jedan od tadašnja četiri viceguvernera, kao i predsednik i tri člana Saveta guvernera.

Skupština je 6. septembra izabrala Jorgovanku Tabaković na mesto guvernera NBS, a 25. septembra, na njen predlog izabrana su tri viceguvernera - Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić.

Dosadašnji predsednik Saveta guvernera NBS bio je Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, i takođe član tima MAT-a.

(MONDO/Beta, foto: printscreen Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image