• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemačka glavni trgovinski partner Srbije

Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u prvih osam meseci ove godine bila je Nemačka u koju je ostvaren izvoz od 858,4 miliona dolara, a zabeleženi uvoz bio je 1,38 milijardi dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bili su Bosna i Hercegovina sa 710 miliona dolara, Italija - 652 miliona, Rumunija - 636 miliona i Ruska Federacija - 531,8 miliona.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Nemačke, bili su Ruska Federacija sa 1,32 milijarde dolara, Italija - 1,16 milijardi, Kina - 905,7 miliona i Mađarska - 608,2 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama s kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Razmena sa zemljama članicama Evropske unije čini više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije jesu zemlje CEFTA, s kojima imamo suficit u razmeni od 878,1 milion dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, u prvoj polovini godine ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza mobilnih telefon i laptopova, kao i sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image