• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupoća: Sindikati prete, vlada nemoćna

Predsednik SSSS zahteva od Vlade da vrati cene osnovnih životnih namirnica koje su poslednjih dana poskupele u priotivnom radnici će na ulice. Ministar trgovine Ljajić kaže da Vlada ne može ništa da uradi više od onog što već jeste.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je danas od Vlade Srbije da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele, a ukoliko to ne učine, sindikat će pozvati građane na masovne proteste.

"Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo vladi 15-ak, 20 dana da vrate cene, na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije", rekao je Orbović.

On je podsetio da su tokom septembra značajno poskupele osnovne životne namirnice i usluge, pre svega, mleko i mlečni proizvodi, ulje, brašno, peciva, testenine, jaja, voće, sokovi, hemija, energenti, prevoz.

"Kod većine proizvođača cene su povećane od 15 do čak 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u pojedinim slučajevima povećanje cena iznosi i do 100 odsto", istakao je Orbović.

On je podsetio da je pasulj u septembru prošle godine koštao 200 dinara, a u septembru ove 300 dinara, mleko je sa 57,9 dinara poskupelo na 69,9, cena jogurta je sa 87,9 otišla na 93,35, dok su jaja sa 143,9 dinara poskupela na 169,99 dinara.

Potrošaći su na svom dzepu u prethodnom periodu najviše osetili poskupljenje mesa. Tako je piletina pre godinu dana koštala 246,9 dinara, a danas košta 344 dinara, svinjski but je sa 459,9 povećan na 649,99, juneći but 559,9 na 687,68 dinara.

Prema izveštaju samostalnog sindikata, ulje "Vital" je za godinu dana poskupelo sa 130,9 na 189,09, kupus sa 30 na 60 dinara, maslac "Imlek" sa 117,9 na 149,99 dinara, krompir sa 40 na 50 dinara, parađz sa 40 na 80 dinara, gradski prevoz u Beogradu sa 2.680 na 3.216 dinara.

"Osnovne životne namirnice su drastično poskupele. Ono što je nekada bilo sirotinjska hrana, sada je misaona imenica za mnoge porodice. Kupovna moć stanovništva Srbije drastično je opala", naglasio je Orbović.

On je dodao da ima razumevanje da je Vlada nasledila tešku ekonomsku situaciju iz prethodnog perioda, ali da to ne znači da ih treba osloboditi obaveza jer su, kako kaže, obećali da će imati kontrolu nad cenama.

"Predstavnici Vlade danima govore da li će biti gej parada ili neće i skoncentrišani su samo na to pitanje, a pritom dolazi da životnog ugrožavanja egzistencije građana, onda imamo problem sa takvom Vladom", zaključio je Orgović.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić uveren je da nema razloga da se građani pozivaju na masovne proteste zbog najnovijih poskupoljenja, jer je Vlada Srbije iskoristila sve mehanizme koji su joj stajali na rapolaganju da stabilizuje tržište i spreči poremećaje.



"Ne vidim osnova za to uprkos tome što kao građanin delim nezadovoljstvo što su neki neopravdano podigli cene svojih proizvoda, a pre svega proizvođačke cene", rekao je Ljajić Tanjugu i RTS.

Uz ocenu da država ne može da uradi ništa više od onoga što je već uradila, Ljajić je najavio da će na narednoj sednici vlade u četvrtak doneti novu odluku o bescarinskom uvozu novih količina ulja što,kako tvrdi, još jednom potvrđuje da ne postoji ništa što je vlada u ovom trenutku mogla da uradi, a da to nije učinila.

"Cene se formiraju slobodno na tržištu u zavisnosti od ponude i tražnje. Mi smo uradili sve što možemo i sve mehanizme koje imamo na raspolaganju smo iskoristili počevši od toga da je za pet osnovnih životnih namirnica, do kraja godine,na snazi uredba o ograničenju marži na 10 odsto”, rekao je Ljajić posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

On je podsetio i da je doneta uredba o ogranicenju cene hleba tip “Sava”, od brašna tipa 500 , odluka o zabrani izvoza suncokreta, šećerne repe i soje, odluku o bescarinskom uvozu kukuruza, pšenice, soje, šećerne repe, a sve sa ciljem da se spreči poremećaj na tržištu.

Ministar je obećao da će Vlada, ukoliko bude bilo potrebe, dodatno intervenisati iz robnih rezervi, kao što je to činila i ranije, i dodatno omogućiti bescarinski uvoz neklih drugih živtnih namirnica.

"Veleo bih da čujem šta to u datim okolnostima treba da učinimo, a da to već nismo uradili. Moramo da budemo krajnje realni, ni mi nismo srećni zbog ovoga što se događa, tačno je da su neki proizvođači iskoristili povećanje PDV sa 18 na 20 odsto da potpuno neopravdano podignu cene, ali mi ne možemo da ograničimo proizvođačke cene bilo kog proizvoda niti to bilo gde u svetu danas postoji“, rekao je Ljajić.

Prema nejgovim rečima, ukolko Srbija želi da bude deo Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije, mora da poštujete neke principe koji važe u zemljama EU.

(MONDO/agencije, Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivana

Pa ljudi jel verujete da sam ja prosle godine u Japanu rucala za 180 dinara?! A to ovde ni u narodnim kuhinjama nema. Pa ovo je pljackaska drzava

Aca

Izgleda da je Srbistance ono sa gladju i zedju toliko odusevilo da su pohrlili da glasaju za Popivodu ,a zatim ko termiti navalili na prodavnice i potpuno ih opustosili.Sta bi drugo mogao da pozeli,novi gubernator Srbistana,svom vernom narodu nego glad i zedj.

Stasica

A jos kad nam reklamiraju marketi robu pa naglase sok cena...sokirani smo odavno...svi u markete da napunimo kolica i kulturno izadjemo bez placanja...i naravno svi na ulice...DOKLE VISE OVAKO!!!!

special image