• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nezainteresovana za Marinu Abramović

Posle posete Crnoj Gori gde je dobila Trinaestojulsku nagradu, umetnica poznata širom sveta, posetila je prestonicu Srbije.

Interesantno je da je ova njena poseta Beogradu prošla nezapaženo od strane državnih zvaničnika i Ministra kulture.

Iz Ministarstva kulture stiglo je saopštenje da domaće kulturne institucije mogu da pozovu umetnike, ali da mešanje u programe kulturnih organizacija nije u skladu sa savremenom kulturnom politikom, piše dnevni list “Alo”.

Podjednako je interesantno i to da kada se radi o stranim umetnicima, država nema tako strog stav, jer kada je Arman Asante došao u Beograd, pored gradonačelnika grada, ugostio ga je i predsednik Srbije.

Marina Abramović gostovala je na Alfa “Braća Karić” univerzitetu, gde je u sali prepunoj studenata u opuštenom razgovoru pričala o svom radu, Dalaj Lami i o tome kako je od Crne Gore dobila javno izvinjenje, piše “Politika”.

Alfa univerzitet je svetski poznatoj umetnici dodelio titulu počasnog profesora i ona je na to pristala, jer kako kaže “ovo je privatni univerziteti, a sa takvim instucijama nisam imala problema, kao što je bio slučaj sa državnim”.

“Uvek sam bila ratnik i znači mi to što sam u svom gradu, a ovo priznanje me je nateralo da dođem u Beograd”, rekla je umetnica obožavana u svetu.

Ona je na ovom gostovanju podsetila i na to kako joj je Crna Gora uputila javno izvinjenje, nakon što joj je 1995.godine bilo zabranjeno da nastupa u paviljonu SRJ na bijenalu u Veneciji.

“Tadašnji ministar kulture Crne Gore mi je rekao da moja umetnost smrdi, jer sam u performansu ribala kosti”, objasnila je umetnica.

Selektor bijenala Đermano Čelant pozvao u internacionalnu selekciju i Marina Abramović je dobila najviše priznanje “Zlatnog lava”, piše "Politika".




(MONDO)

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

veliki strumf

Uporedjujete Marinu Abramovic (do juce nikad cuo), sa Asanteom? A Crnogorci svojataju tudje kad nemaju svoje, ma ko to bio, kako bi izgradili svoj identitet. Izjave doticne gospodje o Srbima samo su potvrda da je ministarstvo ispravno ignorisalo. Primila se na nagradu i izjavu da je veca od Crne Gore! O sujete!

Novak

Meni ona lici na pricu o Mariji Milosevic. Uvrijedjena zbog oca kojeg su Srbi branili i ginuli zbog njega, odlazi na Cetinje koje se njenog oca prvo odreklo, i prikljucila Mirasu. Tako i ova, nesto je zamislii ljuta na BG, a u CG bi je kamenovali da izvede neki njen performans, dok bi u Srbiji mogla da radi sto hoce.

Др.

Велики је блам за министарство културе,и бивше и садашње и САНУ што је овако игноришу. Па он је овде рођена, овде се школовала, завршила Академију, кренула је из СКЦа са перформансима и зашто сад да она буде табу тема у нашој земљи? Толика величина у свету уметности не заслужује да се према њој опходе овако, уместо да је вуку за ру

SERIJE