• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spajaju se dve grčke banke koje rade u Srbiji

Nacionalna banka Grčke (NBG), objavila je javni tender za spajanje sa svojim najvećim domaćim konkurentom, Eurobankom. U Srbiji bi objedinjena banka bila treća po veličini.

U saopštenju NBG, najveće banke po aktivi u Grčkoj, navodi da ponuda podrazumeva da akcionari Eurobanke dobiju 58 novih akcija za svakih 100 koje poseduju. Direktor Eurobanke Nikolaos Nanopulos rekao je da će upravni odbor njegove banke analizirati predlog "u konstruktivnom duhu".

Grčke banke su pod pritiskom da se spajaju nakon što su pretrpele veliku štetu zbog trogodišnje finansijske krize i velikog otpisa duga zemlje ranije ove godine, prenela je agencija AP.

"Današnja javna ponuda upućena je radi stvaranja šire bankarske grupe u Grčkoj koja će stabilizovati grčki bankarski sistem i obezbediti potrebno finansiranje kao podršku ekonomskom oporavku Grčke", naveo je u saopštenju prvi čovek NBG banke Georgos Zanijas.

NBG navodi da dve banke zajedno imaju uloge od 87,9 milijardi evra, zajmove od 109,7 milijardi dolara i mrežu od 925 ogranaka u Grčkoj.

Ukoliko ponuda bude prihvaćena akcionari NBG će imati 75 odsto akcija nove banke, a akcionari Eurobanke preostalih 25 procenata.

Eurobanka EFG u Srbiji ima istoimenu ćerku-banku, koja prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), sa aktivom od 167 milijardi dinara na
kraju juna 2012, zauzima sedmo mesto na tržištu Srbije sa udelom od oko šest odsto.

Nacionalna banka Grčke u Srbiji poseduje Vojvođansku banku, koja je na kraju juna 2012. godine imala ukupnu imovinu od 101 milijarde dinara i tržišni udeo od 3,6 odsto, odnosno 9. poziciju na listi 33 banke u Srbiji.

Spajanjem te dve banke na srpskom tržištu bi nastala banka za ukupnom imovinom od 268 milijardi dinara i tržišnim udelom od 9,5 procenata, po čemu bi zauzela treće mesto na srpskom bankarskom tržištu.

Spajanjem dve banke na srpskom tržištu bi nastala banka za ukupnom imovinom od 268 milijardi dinara i tržišnim udelom od 9,5 procenata, po čemu bi zauzela treće mesto na srpskom bankarskom tržištu.

Nova NBG-EFG bi tako preskočila konkurente Unikedit (220,6 milijardi dinara), Rajfajzen (193,4),Sosijete ženeral (190,9) i Hipo-Alpe-Adrija banku (168,4) i pozicionirala es odmah ispod Inteze (407,5) i Komercijalne banke (302,6 milijardi dinara neto bilansne aktive).

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image