• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević: Tender samo paravan za Ruse

Prema mišljenju Milana Kovačevića, novi tender za smederevsku železaru je samo pokriće za nastavak razgovora sa Rusima.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je novi tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo koji je danas objavljen samo forma da bi mogli da se nastave započeti razgovori s jednom ruskom kompanijom.

Kovačević je agenciji Beta rekao da je oglas dat na kratak rok i da se radi o jednom političkom aspektu očuvanja 5.500 zaposlenih, "a onda se natežu neka rešenja".

Prema njegovoj oceni, to nije dobro, jer je Srbija u "stisci i morala bi najracionalnije da troši novac".

"Ovde se u oglasu traži da investicija bude 50 miliona evra, to je malo i s tim novcem se ne može ništa uraditi u Železari. Očito se traži neko ko bi snabdevao koksom i rudom. Bojim se da će država napraviti loš aranžman, da neće prodati Železaru i da će preskupo platiti da je neko osposobi da posluje", kazao je Kovačević.

On je naglasio da bi najbolje bilo da se analizira da li je isplativo uopšte održavati Železaru u Smederevu ili je potpuno treba napustiti.

"Mi smo je jako skupo platili i sa onim jednim dolarom. Železara danas ima imovinu od 700 miliona evra i isto toliko duga a plus joj još nedostaje kapital od 330 miliona evra sa akumuliranim gubicima", dodao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se na socijalni program za radnike Železare obezbedi 60 ili 70 miliona evra, umesto da se na održavanje da oko 150 miliona koliko će biti gubitka i ove godine.

Kako se navodi u javnom pozivu koji je danas objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije, potencijalni ponuđači mogu da otkupe transakcionu dokumentaciju po ceni od 10.000 dolara do 19. oktobra.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tender za strateškog parntera za Železaru Smederevo je 26. oktobar 2012. do 16.00, a ponude se šalju Agenciji za privatizaciju Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije su početkom oktobra najavili raspisivanje novog tendera za privatizaciju Železare Smederove pošto postoji snažno interesovanje jedne velike ruske kompanije za pokretanje proizvodnje i investicije u nove kapacitete.

Prethodni tender za prodaju Železare, raspisan 18. aprila, nije bio uspešan, pošto ni jedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće - Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Železara Smederevo je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije pošto je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar, jer je fabrika imala gubitke.

(Beta Foto Media Centar Beograd)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image