• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od rublje korist samo menjačnicama

Iako stručnjaci smatraju da je uvođenje trgovanja rubljom pozitivno, od nje će najveću korist imati menjačnice. Odluka više politička nego ekonomska.

Odluka Narodne banke Srbije da omogući trgovanje ruskom rubljom na deviznom tržištu Srbije predstavlja uvažavanje činjenice da naša zemlja ima veliki obim trgovine sa Ruskom Federacijom, kao i značajne investicije, ali od nje ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate, ocenili su danas stručnjaci u izjavama Tanjugu.

Ta odluka pre svega predstavlja uvažavanje realnosti, a to je da je spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom u konstantnom porastu, strane direktne investicije iz Rusije imaju sve veći značaj, tako da je time uvažena realna situacija, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris.




"Generalno, mislim da od ove odluke ne treba očekivati ništa spektakularno, ništa se značajno neće promeniti jer kao što naša preduzeća kada izvoze preferiraju da naplate pre svega u evrima, pa u dolarima, tako će i ruska preduzeća preferirati naplatu u evrima i dolarima, a ne u rubljama", rekao je Fabris.

Prema njegovom mišljenju, devizno tržište treba u određenoj meri liberalizovati i bankama ostaviti da same odluče sa kojim valutama će trgovati, jer to treba da bude deo njihove poslovne politike i njihovog upravljanja rizikom, mogućnosti za ostvarivanje većeg profita.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović ocenio je da je odluka NBS generalno gledano pozitivna, ali da je pitanje gde će se i kako primenjivati, jer ne postoji velika tražnja za rubljom u Srbiji, niti velika ponuda te valute.

"Ono što je za privrednu saradnju važno, to je da postoje ti računi u rubljama, to je u redu. Međutim, roba koja se izvozi iz Rusije je u najvećoj meri kotirana u cenama izraženim u evrima ili, pre svega, dolarima. Vi ako kupujete naftu ne kupujete za rublje, tako da je potreban neki poseban sporazum gde bi se srpska roba kotirala prema Rusiji u rubljama i ruska roba prema Srbiji u rubljama", naglasio je Musabegović.

"Koliko je meni poznato cene za naše uvoznike ili izvoznike su ili u evrima ili dolarima. Kao početak neke saradnje ta odluka je pozitivna, ali kako će se razvijati i u kom periodu će se to tržište razviti, ne mogu da kažem", dodao je on.

Musabegović je ocenio i da je motiv za tu odluku više politički nego ekonomski, pošto Srbija pokazuje određeni stepen "privrženosti" u ekonomskim odnosima sa Rusijom.

Neki veliki obim te razmene valuta pogotovo kroz menjačke poslove ja ne očekujem, a u privrednom smislu možda je to početak nekog posebnog odnosa koji će Srbija imati, kazao je on.

Predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić ocenio je da je odluka NBS pozitivna, jer menjačnice do sada nisu mogle ni da kupuju ni da prodaju rublje, a bilo je i ponude i potražnje.

Brujić je rekao da su menjačnice spremne za primenu takve odluke i da se ne očekuju nikakvi problemi.

Ruska rublja će se naći na listi deviza i efektivnog stranog novca kojima banke u Srbiji mogu da trguju, kao i na listi efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju, odlučio je danas Izvršni odbor NBS.

Uključivanje ruske rublje na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije omogućiće obavljanje finansijskih transakcija u ovoj valuti, čime će se olakšati i dodatno unaprediti saradnja dve zemlje u realnom i finansijskom sektoru.

Na taj način je uvažena činjenica postojanja visokog učešća Ruske Federacije u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, posebnih odnosa o bescarinskoj trgovini između dve zemlje, kao i značajnih investicija velikih ruskih kompanija u Srbiji.

Odluka će stupiti na snagu osmog dana od dana njenog objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sinko

Obrni,okreni bitno je samo da se obce neka lova :D

special image