• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan sporazum o isporuci gasa iz Rusije

Predstavnici vlada Rusije i Srbije potpisali su danas u Beogradu sporazum o isporukama prirodnog gasa Srbiji, koji će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije.

Kako je istakao premijer Srbije Ivica Dačić sporazum će omogućiti sigurnost isporuke tog energenta u narednoj deceniji.

Sporazum su u Vladi Srbije, u prisustvu premijera Dačića, potpisali ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i ministar energetike u Vladi Ruske Federacije Aleksandar Novak.

Sporazum predviđa godišnju isporuku od pet milijardi kubika gasa Srbiji do 2021. godine.

Dačić je izjavio danas da očekuje da će posle početka izgradnje gasovoda Južni tok, koja je najavljena za decembar, uskoro početi i gradnja tog gasovoda kroz Srbiju.

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti potpisan i sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije, i najavio da će u novembru biti otvorena modernizovana NIS-ova rafinerija nafte u Pančevu.

"Nesporno je da postoje prijateljstvo, istorijska bliskost i bliske veze Srbije i Rusije, ali je neophodno da to bude pretočeno u odnose u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i svim drugim segmentima", rekao je Dačić posle potpisivanja rusko-srpskog sporazuma o isporuci ruskog gasa Srbiji.

Premijer Srbije je rekao da je cilj da trgovinska razmena Rusije i Srbije u narednih deset godina bude udvostručena. On je podsetio da je 2008. spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije iznosila četiri milijarde dolara, ali da je zbog krize prepolovljena.

Dačić je naveo da je Južni tok veoma važan projekat za Srbiju, jer će obezbediti energetsku bezbednost u snabdevanju gasom i jer je to investicija od oko dve milijarde dolara, i izrazio očekivanje da će Srbijagas i Gasrpom uskoro definisati i finansijske detalje tog projekta.

"Očekujemo i da uskoro bude postignut dogovor o ruskom kreditu za stabilizaciju budžeta Srbije i kredit Železnice Srbije. Potrebno je i da ruske banke budu prisutne u Srbiji, razgovarali smo o tome sa Sberbankom i drugim ruskim bankama i njihovo prisustvo bi doprinelo boljoj trgovinskoj saradnji", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da Vlada Srbije očekuje i završtak dogovora o eventualnom učešću ruskih kompanija u strateškom partnerstvu sa Železarom Smederevo, kao i u drugim investicijama, poput fabrike vagona.

Dačić je naveo da će na čelu međuvladinog rusko-srpskog komiteta umesto njega i ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua ubuduće biti ministar rudarstva Srbije Milan Bačević i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

"Rusija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i na osnovu dogovora na najvišem političkom nivou čvrsto smo rešeni da razvijamo ne samo političke odnose, nego i odnose u ekonomiji, kulturi nauci i svim drugim oblastima", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je najavio da će u decembru prisustvovati početku gradnje gasovoda Južni tok u Krasnodarsku u Rusiji.

(Tanjug/Foto: Zoran Žestić, Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Лепотица се супроставила криминалу

Лепотица се супроставила криминалу Дозволио бих себи да коментаришем и истакнем као позитивно, да је Г-ђа Зорана Михајловић (много је лепа дама), све учинила да не буде у уговору посредника »Југоросгаса« који има ексклузивно право (монопол) на увоз гаса у Србију а који који је кћерка фирма од »Газпрома«. Томе су се на жалост супр

special image