• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta želi Vlada, a šta investitori

Ivica Dačić kaže da je rešavanje ekonomskih problema prioritet za njegovu vladu i da su strani i domaći investitori jednaki. Iz Saveta stranih investitora poručuju Vladi da nastavi liberalizaciju tržišta, uspostavljanje stabilnosti i predvidljivosti poslovnog okruženja i približavanje EU.

"I strani i domaći investitori su dobrodošli. Nisu dobrodošli samo oni koji ne posluju u skladu sa zakonom", rekao je Dačić na predstavljanju u Beogradu Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC).

On je ocenio da je ekonomska situacija u Srbiji teška, da se ove godine ne može očekivati privredni rast i da će prema procenama inflacija biti dvocifrena.

Prema njegovim rečima, industrijska proizvodnja je u padu, a nezaposlenost među najvećim u Evropi.

"Recept za prevazilaženje tih problema i pokretanje rasta nije lako naći, ali je Vlada Srbije rešena da se uhvati u koštac s problemima", rekao je Dačić.

On je naglasio da vlada radi na stvaranju nove ekonomske politike i pripremi budžeta za 2013. godinu i da će biti otvorena za razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ostalim institucijama.

Kako je naveo, vlada će se truditi da u reformama što manji teret ponese privatni sektor i da se ograniči trošenje javnog sektora.

Dačić je kazao i da će vlada nastaviti sa strukturnim reformama i da će se truditi da uspostavi stabilnost i predvidljivost poslovnog ambijenta.

Predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji Kostin Bork kazao je da su inevstitori svesni da predstavljaju Belu knjigu u vreme ekonomske krize, ali da je njihova poruka Vladi Srbije da nastavi liberalizaciju tržišta, uspostavljanje stabilnosti i predvidljivosti poslovnog okruženja i približavanje EU.

Bork je kazao da je FIC partner vlade u tom procesu i dodao da 130 članica FIC-a daju 16 odsto BDP-a Srbije i zapošljavaju više od 80.000 ljudi.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će jedan od najvažnijih zadataka vlade u oblasti ekonomije, u narednom periodu, biti da u saradnji sa Nacionalnim savetom za privredni oporavak i poslovnim udruženjima formuliše mere za poboljšanje likvidnosti privrede.

Dinkić je, na istom skupu, rekao da su u mandatu prethodne vlade nagomilani veliki dugovi državnih organa, prema privrednim kompanijama, što će ova vlada regulisati i kreirati sistem, tako da se to u budućnosti izbegne.

Prema njegovim rečima, važno je i da privatni sektor međusobno ne kasni u plaćanjima, zbog čega vlada priprema zakon o rokovima plaćanja, koji će regulisati tu oblast i unutar privatnog sektora i u odnosima sa državom, a puna efiksanost te reforme biće moguća kada se sprovede i reforma pravosuđa.

Dinkić je najavio da će vlada sprovesti reformu u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, tako što će izmeniti niz zakona koji će omogućiti smanjenje birokratije i ubrzati gradnju.

Takođe radiće se i na daljem uvođenju elektromnske uprave, tako što će se u narednih 18 meseci potpuno preći na elektronske poreske prijave, a isto će biti urađeno i za podnošenjem završnih računa.

Dinkić je najavio i dalji rad na jačanju bankarskog sistema, ističući da će se kod nekih banaka, sa državnim kapitalom, preduzeti mere za stabilizaciju.

Ministar je precizirao i da vlada trenutno radi na krovnom zakonu o taksama i naknadama, kojim će biti predviđeno da se ti nameti ne naplaćajuju u odnosu na snagu klijenta, već u apsolutnom iznosu. Do kraja marta biće prečešljani, prema Dinkićevim rečima, cenovnici tih naknada.

Na skupu je učestvovala i guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković koja je izjavila da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti oko 12 odsto i da će vrh dostići u prvom tromesečju 2013., posle čega bi sredinom iduće godine trebalo da se vrati u ciljane okvire.

Tabaković je istakla, na prdstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, da robno međukreditiranje preduzeća iznuđeno neplaćanjem obaveza, kao i finansijska nedisciplina predstavljaju važne generatore inflacije, na koje NBS ne može da utiče.

Ona je precizirala da moćne monopolske strukture u privredi Srbije nameću duge rokove plaćanja i izrazila očekivanje da će vlada u svojim najavljenim zakonima urediti tu oblast.

Prema njenim rečima, kada se promet među kompanijama obavlja bez novca smanjuje se uticaj monetarne politike, zbog čega bi mere vlade za ograničenje rokova plaćanja trebalo da omoguće da se promet obavlja u novcu, tako da i mere NBS budu efiksane.

Tabaković je poručila stranim investitorima da ne bi trebalo da precenjuju moć NBS, jer ona ništa ne može sama, ali ni da je potcenjuju nejnu snagu, jer je ona spremna da sarađuje i sa investitorima u interesu građana.

(Beta/Foto: Tanjug, Tanja Valić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image