• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senzacionalno otkriće u Viminacijumu

Arheolozi sa Viminacijuma iskopali su u sredu na lokalitetu "pod Klepečkom" figurinu ženskog božanstva staru oko 4.000 godina.

Reč je o bliznakinji idola koji se nalazi u svim svetskim istorijama umetnosti. Pronalazak je izazvao ushićenje naučnika, jer je od "Kličevačkog idola" - prve figure boginje misteriozne kulture iz srpskog Podunavlja, ostala samo fotografija.

Slavna figurina, koja je pronađena 1881. u selu Kličevcu i izazvala svetsku senzaciju, nestala je u austrijskom bombardovanju beogradskog Narodnog muzeja u Prvom svetskom ratu.

"Pronalazak gotovo identičnog idola je pravo uskrsnuće boginje koja je između ostalog i simbol grada Požarevca. 'Kličevački idol' je bio senzacija i smatralo se da je jedinstven, pa je njegov nestanak smatran nenadoknadivim gubitkom. Sad se desilo čudo, jer ne samo da smo našli gotovo identičan 'Klepečki idol', već i pravu riznicu misterioznog naselja", zadovoljno kaže arheolog Ilija Danković iz Arheološkog instituta SANU.

On je sa kolegama Sašom Redžićem i Mladenom Jovičićem otkrio ostavu sa 25 figura i posuda kraj grobnice iz drugog milenijuma pre naše ere.

Direktor arheološkog parka Viminacijum, Miomir Korać, dodaje da ravnica između brda Nosak, gde je letos otkriveno groblje mamuta, i ostataka rimske prestonice Gornje Mezije krije još jedan grad iz drugog milenijuma pre naše ere.

"Kopali smo kanal da isušimo jezero koje je napravila kiša na nalazištu i otkrili da je 2.000 godina pre nove ere ovde bilo naselje koje se prostiralo hektarima. Ovo otkriće će naterati istoričare da prepravljaju knjige, jer je reč o gradu bronzanog ili bakarnog doba, koji je izgubljena karika između Lepenskog vira, Vinče i kasnijih civilizacija", kaže prof dr Korać, a prenose "Novosti".

Arheolozi naglašavaju da je grob sa drevnim figurama idola otkriven na istom posvećenom tlu gde su sahranjivani Kelti, Rimljani i Srbi sve do 19. veka.

"Ovo je dokaz naše teze o kontinuitetu života na ovom prostoru, od preistorije do danas. Ovo je prostor na kome život neprestano buja, samo se civilizacije prelivaju i transformišu iz jedne u drugu, ali čuvaju dobar genetski kod."

(MONDO)

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kreator

Sofija je misteriozni zenski entitet,izvor mudrosti gotovo svih drevnih religija.Mnogo materijalnih dokaza a i neki pismeni izvori upucuju na Sofiju.Ko/Sta je ona covecanstvu se ne govori,tema je zabranjena.Postoji mnogo spekulacija,ali razmislite sami.Zasto se najveca hriscanska crkva do novog doba zove Sv. Sofija?Zasto su samo carevi smeli da grade crkve Sv. Sofije?Istoricari ce vam reci da je u pitanju hram posvecen bozanskoj premudrosti (sofia-mudrost),ali to je bezanje od odgovora,koji nemaju,iako ih zanima.Zanimljivo vreme dolazi.Vreme odgovora na sva pitanja ljudskog roda.

Nn

Dunavska civilizacija je, nažalost, zbog nedostajućih pisanih izvora o tom dobu u nauci mnogo slabije poznata od onih civilizacija koje su negde baš u to vreme cvetale u dolinama Nila, u Međurečju ili dolini Hoanghoa. Otkriće pisanih tablica bi zaista uvrstilo ovaj prostor u red najvećih istorijskih nalazišta starog vek. Statua boginje slikovito govori o matrijarhatu koji se u društvu izgleda bio ukorenio i ovo je jako zanimljivo saznanje.

Helena

Da smo malo vise promocurni, Viminacijum i sve sto se pronadje (od predistorijske mindjuse do ove statue) bi bilo razglaseno i objavljeno na svim meridijanima. Ovako, sve ostaje nekako 'lokalno', bez veceg odjeka. A steta...

SERIJE