• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senić: Unapređenje elektronske trgovine

Novi zakon o deviznom poslovanju, koji će značajno pospešiti elektronsku trgovinu preko Interneta, biće usvojen krajem novembra, najavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić.

On je rekao da je zakonski nacrt u javnoj raspravi i tokom novembra biće upućen u skupštinsku proceduru, posle koje ubrzo sledi usvajanje i stupanje na snagu.

U pauzi javne rasprave o predlogu izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju, koji je organizovao Centar za razvoj Interneta, Senić je novinarima rekao da će u novom zakonu biti ukinute mnoge birokratske procedure.

Ukinut je čitav Devizni inspektorat u Ministarstvu finansija i sve one obaveze koje su korisnici imali prema deviznom inspektoratu, objasnio je Senić i dodao da su ostale jedino neke nadležnosti Narodne banke Srbije, kada je reč o deviznom poslovanju.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević rekao je da je i Zakon o elektronskoj trgovini u nadležnosti tog ministarstva, koje ga je stavilo pod "rentgen javnosti" i očekuju sugestije i primedbe na taj propis.

On je izrazio nadu da će i taj zakon do kraja godine biti unapređen.

Cilj je da se od naredne godine domaćim pravnim i fizičkim licima olakša elektronska trgovina na Internetu, da nemaju velike prepreke u tom poslu, objasnio je Lazarević.

"Velika je stvar što Ministarstvo finansija i privrede priprema izmene Zakona o računovodstvu, čime će omogućiti funkcionisanje elektronskih faktura i to je ključna stvar u funkcionisanju elektronskog poslovanja", naglasio je Lazarević i dodao da je potrebno doneti niz podzakonskih akata da bi elektronsko trgovanje bilo lakše i brže.

Lazarević je naveo da u Srbiji malo više od 50 odsto domaćinstava ima pristup Internetu, što je daleko ispod proseka EU.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta upozorio je da izmenama Zakona o deviznom poslovanju i dalje postoji "crvena linija" koja nije pređena, a to je da pravna i fizička lica i dalje ne mogu da imaju otvoren devizni račun u inostranstvu i neće moći da koriste "Pay Pal" za elektronsko trgovanje preko Interneta.

Hrvatska je 2009. potpuno liberalizovala devizno poslovanje na Internetu i nije se desio odliv deviza iz te zemlje, ali je zato njihova Internet industrija zabeležila rast od preko 50 odsto, naveo je on.

Torbica je podsetio su prošle godine iz Srbije izvezene maline za oko 150 miliona dolara, a informatički softver za oko 200 miliona dolara.

"Ne znam šta treba učiniti da se poveća izvoz malina za 10 miliona dolara, a za razvoj usluga preko Interneta ne mora ništa da se ulaže, već samo da se liberalizuju propisi", objasnio je Torbica i dodao da prema nekim istraživanjima, Srbija može godišnje da prihoduje više od šest milijardi evra od Internet trgovine.

Srpska kompanija "Komtrejd" je prošle godine iz svoje firme u Sloveniji izvezla softver u svet u vrednosti preko 550 miliona dolara, jer to nije mogla iz Srbije zbog zakonskih ograničenja, naveo je Torbica.

(Tanjug Foto Tanjug Jaroslav Pap)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miškec

Tako je to kad daš Dinkiću i kompaniji da vode nešto, a u životu nisu vodili ni piljarnicu... Zato i gubimo milijarde...

PEĐA

A nek' si se i ti javio.

special image