• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železaru hoće samo Rusi

Na tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" stigla je jedna prijava - zavisnog preduzeća kompanije "Uralvagonzavod" iz Ruske federacije, objavila je danas Agencija za privatizaciju.

Iako je navedeno u saopštenju, danas do 16 sati, kada je istekao rok za dostavljanje prijava za učešće i otkup transakcione dokumentacije, Agenciji je stigla jedna prijava i to od zavisnog preduzeća kompanije "Uralvagonzavod" iz Ruske federacije.

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je 8. oktobra javni poziv za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika "Železara Smederevo" za obezbeđenje kontinuiteta poslovanja i daljeg razvoja tog preduzeća.

"Železara Smederevo" osnovana je pod imenom "SARTID" (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo) 1913. godine, a nakon stečaja i privatizacije 2003. godine menja ime u "Ju-es stil Srbija".

U januaru ove godine Vlada Srbije otkupila je za simboličnu cenu od jednog dolara smederevsku železaru od američke kompanije, nakon što je "Ju es stil" saopštio da se povlači iz tog posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Vlada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo 18. aprila , a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine.

Međutim, taj rok je bivša vlada produžila prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnele tri kompanije - Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine, ali je tender bio neuspešan.

Usled smanjene tražnje na domaćem i stranom tržištu, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula, a za vladu je jedan od najhitnijih zadataka da pronađe trajno rešenje za tu fabriku.

(Tanjug)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dejan

Bilo bi sramota pustiti je da propadne od nje živi čitav region

xy

Ako bude kao sa NIS-om biće dobro. Rusi su od gubitaša napravili giganta sa ogromnim profitom, a Amerikanci dug železari od 400 miliona $.

J.ele.n

Amerikanci pretopili naoruzanje nekadasnje VJ za ovih desetak godina,radili, zavrsili posao, zgrnuli pare, unistili vojsku, zelezara u dugu od 400 miliona i onda odose. U Smederevu jad i cemer.

special image