• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo:Ulaganja u agrar otvorena za sve

Povodom reakcija na sporazum koji je delegacija Srbije sklopila u Abu Dabiju, Ministartsvo finansija tvrdi da će iste uslove kao Arapima dati i ostalim investitorima.

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da će sa svim investitorima koji pokažu interesovanje i dostave garancije, potpisati memorandum identičan onom koji je potpisan u Abu Dabiju sa kompanijom Al Dahra, jednom od velikih svetskih investitora u poljoprivrednu industriju.

"Svakome ko pokaže interesovanje i dostavi garancije za investiranje, Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede će sa radošću izaći u susret", navedeno je u saopštenju povodom reakcija domaće javnosti na potpisivanje tog dokumenta.

Ministarstvo finansija i privrede ističe da razume sve reakcije, kao "posledično konstruktivni i dobrodošli doprinos što boljem realizovanju potpisanog memoranduma".

"Deo reakcija se može shvatiti i kao pokazivanje interesovanja od strane domaćih poljoprivrednih udruženja za strateško partnerstvo sa državom po pitanju pojedinih poslovno problematičnih poljoprivrednih dobara u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, "ko god dostavi adekvatne garancije za investiranje u ovih 10 preduzeća, a za vrednost od 150 miliona evra za 100 odsto kapitala, mi (Ministarstvo finansija i Vlada) ćemo sa radošću prihvatiti, a našem strateškom partneru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponuditi nešto drugo u oblasti poljoprivrede".

Ministarstvo finansija i Vlada Srbije, navedeno je u saopštenju, "razumeju numerički podatak od četiri miliona obradivih hektara u Srbiji kao logičan osnov za tvrdnju da je naša država i ekonomija dovoljno prostrana za sve inicijative i partnerstvo u ovoj oblasti".

Ministarstvo je još jednom pozvalo sve investitore da se obrate adekvatnim državnim institucijama, već postojećim komunikacionim kanalima ili preko medija.

Ministarstvo ističe da, u svakom od slučajeva - kad do takvih slučajeva dođe - strateškog partnerstva između državnog vlasništva i privatne inicijative, podrazumeva se da će pitanje restitucije biti rešavano u okviru postojećih zakonskih rešenja i nikako na štetu građana koji su za tu restituciju zainteresovani.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je prošle sedmice u ime Vlade Srbije Memorandum o razumevanju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o saradnji u oblasti poljoprivrede, agro-industrije i izgradnji sistema za navodnjavanje.

Na osnovu memoranduma, u narednim mesecima se planira zaključivanje posebnog međudržavnog sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Sporazumom su predviđena zajednička ulaganja u 10 poljoprivrednih gazdinstava koja su trenutno u državnom vlasništvu, a koja u posedu imaju oko 9.000 hektara obradive površine.

Planira se i zaključivanje nekoliko operativnih ugovora sa korporacijom "Al Dahra", vodećom agro-industrijskom kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja veoma uspešno posluje na nekoliko kontinenata.

Ta kompanija bi preuzela 66,7 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji za iznos od 100 miliona evra.
Zajednička kompanija bi dobila u dugoročni zakup još 16.000 hektara državne zemlje, uz plaćanje godišnje rente do 250 evra po hektaru.

Predviđene su i dodatne investicije od najmanje 100 miliona evra za nabavku moderne opreme, mehanizacije i kompletno pokrivanje svih 25.000 hektara savremenim sistemima za navodnjavanje.

Vlada Srbije se obavezala da pruži punu podršku Al Dahri za preuzimanje jedne luke na Dunavu, koja bi postala logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

Sporazumom je predviđen i zajednički program investicija u moderne sisteme za navodnjavanje, čime bi bilo pokriveno milion hektara obradivog zemljišta u Srbiji, a sada se navodnjava svega oko 100.000 hektara.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jgwpd

jos kada bi obicni poljoprivrednici imali koristi od ovoga...ali nema, arap ce dobiti vece subvencije nego nasi paori, katastrofa

special image