• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada usvojila predlog budžeta za 2013.

Vlada Srbije usvojila je danas predlog Zakona o budžetu za iduću godinu, koji predviđa prihode od 956,4 milijardi dinara, rashode od 1.078,3 i smanjenje budžetskog deficita na 3,3 odsto vrednosti ostvarenog BDP-a.

Cilj je da se budžetski deficit prepolovi, omogući zaustavljanje rasta javnog duga, zaštite najugroženiji i obezbede razvojni posticaji privredi, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Projekcijom budžeta očekuje se privredni rast od dva odsto, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, budžet je donet na vreme, razvojno je orijentisan i uspostavljen je balans između štednje i podsticaja.

On je kazao da će predlog budžeta za 2013. biti upućen Skupštini Srbije i da će poslanici imati skoro mesec dana da se upoznaju sa tim dokumentom.

Ministar je istakao da će biti povećani rashodi za kapitalna ulaganja za poljoprivredu, privredu i to za profitabilne kompanije i infrastrukturu.

On je rekao da će biti date dodatne garancije za zaduživanje kod Eksim banke Kine i Ruske Federacije za infrastrukturne projekte, među kojima su gradnja autoputeva Beograd - Čačak, Pojate -Preljina i Novi Sad - Loznica.

Cilj budžeta je, kako je rekao, da se smanje neproduktivni rashodi, a da se povećaju ulaganja u infrastukturu i poljoprivrdu, kao i da se više neće pomagati firmama gubitašima.

Prema materijalu koji je podeljen pred početak konferencije za novinare, planirani budžetski deficit je 132,3 milijarde dinara, a ukupan deficit Republike je 121,9 milijardi dinara i taj deficit iznosi 3,3 odsto BDP - a.

Prihodi na nivou cele države iznose 1,685,2, a rashodi 1.817,5 milijardi dinara.

Konsolidovani budžet koji pored republičkog budžeta uključuje i budžet pokrajine, opštinske budžete, budžet Puteva Srbije i organizacija obaveznog socijanog osiguranja u deficitu je od 132,3 milijardi dinara, što je 3,6 odsto BDP - a.

Najveće uštede u budžeta ostvarene su u rashodima za subvencije - sedam milijardi dinara, izdacima za kupovinu roba i usluga - 4,6 milijardi, kao i rashodima po osnovu budžetskih kredita - 4,1 milijardu dinara.

Rashodi za socijalnu zaštitu povećani su za oko sedam milijardi dinara.

Javni dug bi na kraju ove godine trebalo, kako se očekuje, da se uveća na oko 60 odsto od vrednosti BDP, a ispod tog nivoa počeće da se smanjuje od 2014.

U 2014. vlada namerava da budžetski deficit dodatno smanji na 1,9 odsto, a u 2015. na svega jedan odsto.

(Tanjug/Foto: Nenad Milošević, Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KO TO TAMO PEVA

Dinkicu, Tebi verujem, jer znam, da NIKAD NE LAZES! :) Ja sam mislio da je ovaj budzet pravljen samo za one kapitaliste iz MMF-a, ali sad mozemo mirno spavati! Jos malo pa ce i Srbija slediti primer Alzira, pa za koju godinu i mi cemo dati pare MMF-u! :D

special image