• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Nema više šale sa rokovima plaćanja

Sa budžetom za 2013. godinu u Skupštini će se naći i Predlog zakona o ograničavanju rokova plaćanja, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i najavljuje dolazak MMF-a do 10. novembra.

Predlogom zakona o ograničavanju rokova plaćanjauvedena je obaveza da država sve svoje obaveze mora da izmiri najkasnije u roku od 45 dana, od potpisivanja nekog ugovora, a za privredu taj rok će biti 60 dana, precizirao je Dinkić.

On je, na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, istakao da je to prvi put do sada da će država imati kraći rok od privrede za izmirivanje svojih obaveza.

Dinkić je poručio da su budžetom za narednu godinu predviđeni određeni članovi kojim će se obezbediti da se više ne akumuliraju dugovi države prema privredi, EPS-u, komunalnim preduzećima...

Dinkić je ocnio da je sramota da država, za te vrste usluga duguje, a da od građana očekuje da redovno izmiruju svoje obaveze.

"Ovaj budžet je, istovremeno, signal administraciji da višse nema šale, a privredi da više nema neozbiljnosti", rekao je Dinkić dodajući da vlada ima nameru da uvede kompletnu finansijsku disciplinu.

On je napomenuo i da će biti uvedena lična odgovornost ministara i direktora javnih preduzeća, koji će za nepoštovanje rokova plaćanja biti kažnejni sa 100.000 dinara mesečno, a druga sankcija će biti zatezna kmata.

On je naveo i da će Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doći u Beograd do 10. novembra i započeti razgovore o novom aranžmanu sa Srbijom.

On je ocenio da je Međunarodni monetarni fond zadovoljan budžetom Srbije za narednu godinu, koji je Vlada danas usvojila.

"Da nisu zadovoljni budžetom za 2013. ne bi ni došli", istakao je on.

Srpski ministar finansija je rekao da je juče telefonom razgovarao sa šefom Misije MMF za Srbiju Zuzanom Murgasovom, koja mu je, kako je naveo, rekla da je veoma zadovoljna dasadašnjim tehničkim pregovorima sa predstavnicima Srbije.

Dinkić je istakao da su mu u MMF rekli i da bi deficit konsolidovanog budžeta, koji je planiran na 3,6 odsto bruto domaćeg porizvoda (BDP), mogao da bude i veći i da iznosi do četori odsto BDP.

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto BDP.

Planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijardi dinara, na osnovu čega će deficit budžeta biti za 81,7 milijardi dinara manji nego u 2012. godini.

Deficit konsolidovanog budžeta Srbije koji obuhvata i pokrajinski, opštinske budžeta i fondove, kao i Puteva Srbije iznosiće 132,3 milijardi dinara odnosno 3,6 odsto BDP-a.

(agencije/MONDO/Foto: Miloš Jelsijević, Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mica

Lako mu je kad ne snosi nikakve posledice za svoja obecanja i promasaje.

Nezadovoljni glasac

A koliko drzava kasni sa otplatom subvencija poljuprivredi? A gde su nasih 1000 €? Sta se dogodilo sa departizacijom? U narodnoj banci od prvog do zadnjeg coveka svi su iz njegove stranke! Verujte Dinkicu,sta on kaze-tako je.

special image