• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agrarni budžet neispunjeno političko obećanje

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da predloženi agrarni budžet Srbije za 2013. godinu nije u skladu sa predizbornim obećanjima koje su davale stranke koje su danas na vlasti.

"Agrarni budžet ne iznosi pet odsto ukupnog budžeta Srbije i potpuno je jasno da su to bila politička obećanja koja neće biti ispunjena", rekao je Ješić otvarajući seminar "Info dan", posvećen predpristupnim fondovima EU.

On je dodao da je i predlog republičkog budžeta usvojen uz nedostatak komunikacije Vojvodine i Srbije, jer Vlada Srbije nije konsultovala Pokrajinu prilikom procesa izrade predloga budžeta.

Uz konstataciju da je dijalog na relaciji Pokrajina-Republika izostao i kada je reč o zakonu o podsticajima u poljoprivredi, Ješić je pozvao resorno ministarstvo da "pričaju na tu temu".

"Javna rasprava o zakonu o podsticajima traje do 16. novembra i suštinski je važno da svi pričamo na tu temu. Želimo da diskutujemo o budžetu ako uspemo, takođe i o podsticajima", rekao je Ješić i naveo da u razgovorima moraju učestvovati i poljoprivrednici.

On je izrazio očekivanje da će pokrajinski budžet za poljoprivredu u narednoj godini dostići sedam milijardi dinara, ali je naglasio da su ta sredstva više namenska i okrenuta ka javnom preduzeću "Vode Vojvodine".

Osvrćući se na predpristupne evropske fondove u oblasti poljoprivrede i tome šta bi sve trebalo uraditi da bismo bili što spremniji za izazove koji nas čekaju, Ješić je ocenio da dosad nije urađeno mnogo.

"Govori se o tome koliko ćemo para od Evrope dobiti, a bolje je reći koliko je za nas predviđeno jer nije sigurno koliko ćemo uspeti da privučemo. Ako uzmeo skalu od nula do sto odsto, mi smo u ovom trenutku tek na dva do pet odsto spremnosti da bilo šta uradimo", rekao je Ješić.

Ocenio je da je u Srbiji malo onih koji razumeju ovu politiku, iako se politički ova tema rado koristi.

Prema njegovim rečima, nije transformisan sistem, ne koriste se racionalno ni domaća sredstva, nije smanjena administracija, savetodavne stručne službe nisu na zadovoljavajućem nivou, registar je katastrofalan, a broj poljoprivrednih inspektora dramatično mali.

"Ništa nismo uradili, a opravdanja nema jer tu nas nije sprečavalo ni Kosovo niti bilo koje političko pitanj", kazao je Ješić.

Vlada Srbije usvojila je juče predlog državnog budžeta za 2013. godinu kojim je određeno da će budžet za poljoprivredu iznositi oko četiri odsto ukupnog budžeta države.

(Beta/Foto:goranjesic.net)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milojko

Tako je Jesicu! Aktiviraj se malo vise, takvi nam ljudi trebaju u drzavi. A ne menadzeri pecenjare...

coca

Koliki je vas?

special image