• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izbegla bankrot, sada drugi paket mera

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio da je intervencijom vlade izbegnut bankrot zemlje i dodao da će naredne godine privredni rast biti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Takođe, rekao je i da je juče dokapitalizovana Komercijalna banka.

"Zemlja je bila na korak od bankrota. Rashodi za kamate za otplatu javnog duga rasle su takvom progresijom da bi bez mera finansijske konsolidacije Srbija bila dovedena u situaciju koja je slična onoj u Grčkoj", rekao je Dinkić na Devetoj privrednoj konferenciji Rajfajzen banke u Beogradu.

On je istakao "da je bankrot daleko iza nas" jer je država sprovela nekoliko važnih programa poput prvog programa fiskalne konsolidacije, a sada sprovodi i drugi program mera zajedno sa budžetom za narednu
godinu.

Ministar Dinkić je kazao da su ključni faktori za očekivani privredni rast sledeće godine prihodi od dve milijarde evra od izvoza novog modela "fijata", kao i očekivana bolja poljoprivredna sezona od
ovogodišnje.

Dodao je da će na rast uticati niz mera za poboljšanje likvidnosti privrede, veća kapitalna ulaganja na nivou od 4,5 odsto BDP-a.

Dinkić je podvukao da je osnovna mera za stabilizaciju javnih finansija novi budžet kojim je predviđeno smanjenje budžetskog deficita republike na 3,3 odsto.

Kazao je da će naredne godine za finansiranje budžetskog deficita biti potrebno oko četiri milijarede evra.

Dinkić je istakao da nije problem finansiranje deficita već potreba da se on smanji zbog čega je napravljen plan za zaustavljanje rasta javnog duga koji bi u 2013. trebalo da bude 60 odsto BDP-a a da se u 2014. godini smanji na 58 odsto BDP-a.

On je kazao da nije moguće obezbediti servisiranje javnog duga bez prodaje državne imovine koja trenutno nije konkurentna.

Ministar Dinkić je prisutne na pomenutom skupu detaljno upoznao sa predviđenim merama za konsolidaciju i kontrolu budžeta, kao i sa merama koje je Vlada Srbije preduzela da bi smanjila i ukinula izdatke za javna preduzeća.

Dinkić je izjavio je da je Vlada Srbije juče dokapitalizovala Komercijalnu banku, čime je država ostala najveći akcionar u toj najvećoj banci u Srbiji i time ispunila odredbe ugovora.

Vlada Srbije odlučila je 18. oktobra da do kraja meseca kupi akcije "Komercijalne banke" u vrednosti od 100 miliona evra, čime će država zadržati većinsko vlasništvo u toj banci od 42 odsto.

On je naglasio i da je zadovoljan kako je izvedena operacija prebacivanja depozita iz "Nove Agrobanke" u "Poštansku štedionicu", iako se radilo o komplikovanoj tehničkoj operaciji.

Ministar je rekao da je ta operacija uspela, kao i da će "Poštanska štedionica" imati kapitalnu adekvatnost, iznad 20 odsto, a nivo nenaplativih kredita u toj banci je izuzetno nizak.

Dinkić je najavio i dolazak misije MMF-a za 13. novembra.

Misija MMF-a dolazi kako bi se obavili uvodne razgovore pred razgovore o novom aranžmanu koji se očekuju u januaru i februaru naredne godine.

(agencije/MONDO, foto: Beta, arhiva)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

laž

Pa pre njega je bio isto on.A pre njih i njega je bio isto on.Obrni okreni on je od 2000 na ovamo.

Aleksandar D. Tomic

Bice, batice, da si ga samo odlozio novim zaduzivanjem...kao i ovi pre tebe... Cabar, rodjaci, cabar pogolem.

special image