• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici različito o NBS

Dok vladajuće stranke za izmene zakona o NBS tvrde da jačaju ovu instituciju, u DS tvrde suprotno.

Potpredsednica Skupštine Vesna Kovač izjavila je danas da su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije
(NBS) predložene zbog daljeg rada na personalnoj i institucionalnoj decentralizaciji centralne banke.

"Izmene se odnose i na uklađivanje sa ugovorom o funkcionisanju EU, a bitne izmene pre svega preciziraju funkcije centralne banke i dodaje se jedna nova, a to je zaštita prava i interesa korisnika bankaraskih usluga", rekla je Kovač, koja je i predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Ona je novinarima u parlamentu kazala da se dalja decentralizacija NBS odnosi na to da statut Narodne banke usvaja samostalno centralna banka, bez da to potvrđuje Skupština Srbije.

"Uvodi se konsekutivno delovanje, odnosno izbor članova organa centralne banke, što znači da će se, kao što je bilo predviđeno u starom zakonu, predsednik Saveta Narodne banke birati na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu. To se uvodi i za viceguvernere i za direktora Uprave za nadzor", kazala je Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Prema njenim rečima, izmene Zakona o NBS se usvajaju po hitnom postupku, jer isiče rok od 90 dana za izbor organa upravljanja kao što su članovi Saveta.

"Pošto se vodi novina u smislu konsekutivnog izbora funkcionera NBS pretpostavljam da je to razlog zašto je NBS uputila zakon po hitnom postupku", navela je Kovač i dodala da to nije urađeno pre dva meseca jer je verovatno naknadno uviđeno da se pogrešilo ili da nešto treba unaprediti.

Upitana da li je iz EU predočeno gde je bila greška, Kovač je kazala da pretpostavlja da je bilo razgovora i da to ide u cilju jačanja saradnje sa EU.

Dodala je i da izmene Zakona o NBS treba da budu usvojene pre izbora članova Saveta NBS da bi oni bili izabrani po novim pravilima.

Predložene izmene potvrđuju tvrdnje demokrata da je donošenjem prethodnih izmena ozbiljno ugrožena samostalnost centrane banke, a dovodi se u pitanje i legitimnost izbora njenog rukovodstva, izjavila je poslanik Demokrtske stranke Nada Kolundžija.

Kolundžija je rekla Tanjugu da se sada pokazalo da izmene zakona, koje su donete pre tri meseca, na početku madnata nove vlade, nisu bile usklađene sa evropskim standardima, baš kao što su u skupštinskoj raspravi poslanici DS to i tvrdili.

"Kao što smo tada tvrdili da te izmene i dopune nisu usklađene sa evropskim standardima i da u značjanoj meri narušavaju samostalnost Narodne banke, to sada potvrđuje i ovaj predlog zakona u čijem obrazloženju piše da je neophodno da se uskladi sa evropskim standardima, a posebno sa odredbama Statuta evropskog sistema centralnih banaka", rekla je Kolundžija.

Prema njenim rečima, predstavnici većine tada su opoziciju uveravali da su izmene u skaldu sa propisima EU, što je i pisalo u obrazloženju zakona, a sada se nove izmene predlažu upravo iz tih razloga.

Kolundžija je ocenila da je ono što je tada urađeno pravno nasilje kojim je izvršna smena na vrhu NBS i time ozbiljno ugrožena samostalnost te institucije.



"Ove izmene zakona dokazuju da smo bili u pravu kada smo to tvrdili", naglasila je Kolundžija.

Ona je najavila da će DS detaljno proučiti predložene izmene i videti u kojoj meri i dalje ostaje prostor da se smanjuje samostalnos NBS, a traziće i da se ispita legitimnost rukovodstva centralne banke koje je, kako je ponovila, izabrano na način koji je predstavljao pravno nasilje i nije bilo u skladu sa Ustavom.

Kolundžija je navela i da u predloženim izmenama postoje još neke odredbe o kojima je potrebno da se detaljno razgovara, među kojima je i ona da se funkcionerima, a "samim tim i guverneru NBS, ukoliko budu razrešeni, uskraćuje pravo na ustavnu žalbu".

"Znamo da je Ustavom predviđeno da svako ima pravo na ustavnu žalbu i, po našem uverenju, tom odredbom zakona suspenduje se jedna odredba Ustava", zaključla je Kolundžija.

(MONDO/Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image