• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dug farmaceutima u javni dug

Sva dugovanja RFZO duža od 30 dana, a zaključno sa 31. oktobrom 2012. godine, pretvoriće se u javni dug Republike.

Vlada Srbije spremna je da sva postojeća dugovanja farmaceutskim kućama pretvori u javni dug i da se prozvođačima u naredne tri godine, počev od 2013. godine, kvartalno isplaćuju zaostale obaveze, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

Na sastanku resornih ministara Slavice Đukić Dejanović i Mlađana Dinkića sa predstavnicima farmaceutskih kompanija u Srbiji, izražena je spremnost da država isplati dugove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i bolnica u Srbiji farmaceutskim kućama, u cilju poboljšanja medicinskih usluga i stabilizacije nabavke lekova, navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, dogovoreno je da se sa farmaceutskim kompanijama usaglase dugovanja države, i da se državi obezbedi popust (diskont) od 50 odsto za izmirivanje duga za lekove koji su isporučeni bolnicama, a nisu plaćeni u prethodnim godinama.

Takođe je predloženo da se sva dugovanja RFZO duža od 30 dana, a zaključno sa 31. oktobrom 2012. godine, pretvore u javni dug Republike i da Fond u narednu godinu uđe bez dugova.

Istovremeno, kako je navedeno, bila bi sprovedena i reforma u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se za bolnice sprovodila centralizovana javna nabavka, a apoteke bi obračunavale neto cenu lekova ka RFZO, a ne bruto iznos, kao što je sada slučaj.

Ovakvom reformom obezbedile bi se uštede i do 20 odsto i sprečio nastanak novih dugovanja, ističe se u saopštenju.

Ministarka zdravlja Đukić Dejanović navela je da će to ministarstvo učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da uvede red u zdravstvu i poboljša kvalitet pružanja medicinskih usluga.

Namera je Ministarstva, kako je saopšteno, da se i kroz sektor zdravstva ovim i predstojećim merama poboljša standard građana i njihov ukupan kvalitet života.

Ministri su istakli da je namera države da u narednu godinu uđe sa očišćenim dugovima u zdravstvu i uvede disciplinu u budućim plaćanjima, čime bi se obezbedilo stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora, ali i obezbedila likvidnost u poslovanju farmaceutskog sektora, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

laž

I ovo mora narod da plati.Sramota bre, gde će vam duša.Pa prozovite već jednom one koji su dug napravili inače ćete biti gori od njih.

special image