• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oland najnepopularniji predsednik od 1981.

Francuski predsednik Fransoa Oland je prvi šef države od 1981. godine koji je toliko izgubio na popularnosti tek šest meseci pošto je izabran, što potvrđuju rezultati najnovije ankete prema kojima ga podržava samo 36 odsto Francuza.

Oland je prvi, posle bivšeg predsednika Fransoe Miterana, koji je postao toliko nepopularan za tako kratko vreme, a samo je Žak Širak 1995. godine, sa samo 37 odsto podrške među Francuzima, pao na približno "niske grane", prenosi danas francuski dnevnik "Figaro".

Prema najnovijoj anketi koju su, za novembarski politički barometar "Figaro magazina" sproveli institut "TNS Sofr" i "Sopra grup", naklonost koju Oland uživa među svojim sunarodnicima opala je na 36 odsto, a ni premijer Žan-Mark Ero, sa 34 odsto podrške među ispitanicima, nije u mnogo boljoj situaciji.

Poređenja radi, Olandov prethodnik Nikola Sarkozi uživao je poverenje 53 odsto sunarodnika, a sada je, manje od šest meseci pošto je izgubio u izbornoj trci, ponovo u vrhu političkog barometra, odmah iza bivšeg premijera Fransoe Fijona, što bi moglo, kako spekuliše francuski list, da nagovesti žestoku borbu na narednim izborima 2017. godine.

Istovremeno, Unija za narodni pokret (UMP) desnog centra oštro kritikuje šestomesečni bilans predsednika Olanda i poziva na "otpor" politici koja "ruinira Francuze" i "škodi Francuskoj", kako je danas upozorio generalni sekretar te partije Žan-Fransoa Kope.

UMP planira da narednih dana podeli tri miliona letaka sa takvim upozorenjima, saopštio je on danas, a preneo AFP.

"Olandovih šest meseci doneli su veće poreze, veću nezaposlenost, preteranu toleranciju, više imigranata, više komunitarizma, više napada na porodicu", dodao je Kope, koji je kandidat za predsednika UMP-a.

UMP, koja stremi da otelotvori "odgovornu, energičnu i beskompromisnu opoziciju, poziva na otpor", navodi se u letku, u kojem ova stranka poziva na "ponovno osvajanje Francuske i odbacivanje opasne i ideološke politike koja ruinira Francuze i škodi Francuskoj".

(Tanjug Foto AP)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image