• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što se Dinkić "nameračio" na Razvojnu banku?

Dok ministar finansija smatra da je Razvojna banka Vojvodine "zrela" za oduzimanje dozvole predsednik izvršnog odbora banke tvrdi da je neko "bacio oko" na 8.000 hektara plodnog zemljišta u posedu banke.

Razvojna banka Vojvodine (RBV) "zrela" je za oduzimanje dozvole za rad i to je ekonomsko, a ne političko pitanje, tvrdi ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić.

On je naveo da odgovorni za nastale dubioze pokušavaju da to čisto ekonomsko pitanje prebace na teren politike.

Dinkić je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je u interesu svih da se "slučaj RBV-a" istraži da bi se videlo gde je "isparilo" 300 miliona evra.

"Ako jedna banka, kao što je to RBV doživi nekoliko dokapitalizacija u iznosu od 150 miliona evra i ako, bez obzira na to, ima 75 odsto nenaplativih plasmana, pa se traži još jedna dokapitalizacija od 150 miliona evra, logično je pitanje gde je isparilo tih 300 miliona evra", istakao je Dinkić.

Ministar finansija Srbije upozorio je da nije dobro da se sve nastavi po starom i da se emituje novih 150 miliona evra duga.

"Onda smo saznali iz novina, nešto što nismo mogli da saznamo iz zvanične komunikacije, da je pokrajina usvojila zaključak da se te obveznice emituju na čak 30 godina", kaže Dinkić, te dodao da je bankarski potpuno nelogično da se obveznice emituju u različitim rokovima.

U samoj banci, međutim, tvrde da je ovo političko, a ne bankarsko pitanje. Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine goran Kostić u intevjuu za "Blic" tvrdi da je ova banka vlasnik 8.000 hektara plodnog zemljišta i da ima veliki potencijal.

On kaže da nije tačno da je 75 odsto kredita ove banke nenaplativo i dodaje da je većina tih "negativnih" plasmana nasleđena od "Metals banke" koju je RBV preuzela.

Kako tvrdi Ilić nenaplativi su krediti koje su uzimale grupe povezanih lica kojima je oduzeta imovina zbog krivičnih dela, ali i preduzeća u restruktuiranju, u međuvremenu likvidirana preduzeća ili koja su u stečaju, a nemaju imovinu čijom bi prodajom mogao da se namiri dug.

On upozorava i da se nesmotrenim izjavama nanosi ogromna šteta banci, a slično upozorenje uputila je juče i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković koja je izrazila bojazan da su izjave pojedinih članova Vlade Srbije prilično uzdrmale RBV.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je prije nekoliko dana da je u RBV-u "pronevereno desetine miliona evra".

(agencije/MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vojvoda

Ne znam sto g-din Kostic pominje da su nenaplativi krediti nasledjeni od Metals banke kad je RBV drugo ime za istu banku?

kiza

Ne znam. RBV je poštena i ugledna ustanova. Isto važi i za "Vladu" Vojvodine. Stvarno ne razumem.

sanja

Onaj ko prati politiku, zna da nikad razlog nečega što političari rade, nije taj koji oni navode, tobože neki opšti značaj koji oni štite jer im je narod prioritet.. haha smešno je kad se i napiše.. dakle ova informacija o plodnom zemljištu je vrlo bitna.. jer znamo dobro ko je dinkić. Taj čovek zaista brine o nama svima.. kako da nam isprazni džepove i napuni svoj...

special image