• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer: Državne firme su nacionalni interes

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je Vlada ostavila pojedina javna preduzeća u svom vlasništvu jer građani zbog niskih primenja ne mogu da plaćaju realne cene struje, gasa, telefona...

Premijer Dačić je, na 15. Forumu menadžera, istakao da "ne možete u Srbiji imati svetske cene struje, a afričke plate".

On je naglasio da javna preduzeća ne mogu da imaju isti cilj kao privatna, jer je cilj privatnih kompanija ostvarivanje profita, a pitanje je kolikio javna preduzeća mogu da budu uspešna, u uslovima kada država usporava povećanje pojedinih cena.

"Lako je biti direktor javnog preduzeća kome država neće diktirati cene, to bi bio san svih menadžera", rekao je premijer.

Dačić je kazao da su u Srbiji plate i penzije obezvređene zbog kretanja kursa, da imamo najviše kamate, najvišu inflaciju i najveću stopu nezaposlenosti.

"I sad bi sve to trebalo da zanemarimo i da kažemo da ćemo da gradimo ekonomski sistem isključivo tržišnog karaktera - to je nerealno i nemoguće", ukazao je Dačić.

On je naglasio da bi ekonomski sistem Srbije trebalo da se koncipira na tome da država štedi, da finansira razvoj i da kroz privredni rast reši sve navedene probleme.

Dačić je kazao i da profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima nije sporna i da će biti usvojen zakon kojim će se predvideti da se direktori biraju na konkursu.



Kao dobar primer većinskog vlasništva države Dačić je naveo Komercijalnu banku, kao jednu od retkih finansijskih institucija koje su i dalje u tom (državnom) statusu.

On je napomenuo da se od početka ekonomske krize, u 2008. godini, iz bankarskog sektora odlilo oko 1,5 milijardi evra u centrale stranih banaka koje imaju svoje filijale u našoj zemlji.

I pored toga, kaže premijer, nema opasnosti od kolapsa finansijskog sistema, ali da se ne može očekivati veliki ekonomski bum dok u okruženju i zemljama evrozone postoji problem smanjenja privredne aktivnosti.

"Budžetom za 2013. godinu biće predviđeno smanjenje deficita na tri do četiri odsto BDP-a, a deficit bi do 2015. godine trebalo da bude smanjen na jedan odsto", rekao je Dačić na skupu Srpske asocijacije menadžera u beogradskom hotelu Metropol.

Dačić je najavio da će Vlada sutra usvojiti poslednje predloge zakona vezane za budžet i rekao da bi Skupština ubrzo trebalo da počne razmatranje budžeta.

Premijer je naglasio da je važno napraviti strategiju razvoja za narednih pet godina i dodao da će, pošto sve zemlje EU ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, vlada razmotriti da li postoji mogućnost za zaštitu poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

On je rekao da bi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom trebalo da bude postignut u prvih nekoliko meseci 2013. godine i dodao da taj sporazum Srbiji nije neophodan za preživljavanje, ali da je dobar za kredibilitet finansijskog sistema.

Dačić je pozvao privrednike da predlože rešenja za izlazak iz krize jer, kako je premijer otkrio, on nema nameru da dobije Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Vlasnik kompanie Nektar Bojan Radun rekao je da država na rečima i u javnosti podržava izvoz, ali da u stvarnosti Ministarstvo poljoprivrede dve i po godine nije isplatilo subvencije za poljoprivredne proizvođače.

"Kakva je to podrška? Carinske stope sa EU će 2015. i 2016. biti nula odsto, a niko nam ne garantuje ni da ćemo biti kandidati za EU. Dok Hrvatska drži visoke carinske stope do trenutka ulaska u EU. Srbija je otvorila tržište, a nije podržala većinu kompanija da se spreme za takvu situaciju", rekao je Radun.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Vladimir Milovanović)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

simoPB

care,ZABRANI svím javnim,državnim preduzećima da nameštaju tendere i kupuju skuplju stranu robu!npr:gsb 180 autobusa, ns 5 gasnih, komunalci, vatrogasci,putevi í td.!domaće proizvođače gušite:neobus,ikarbus, fap...!sve korupcija!DOSTA!poční i Ti euovski u ćorku ko šešelja 10g. do presude,ali još tolko do štrazbura pa će da se opamete!

special image