• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ocena MMF: Vlada previše optimistična

Dok ministar finansija i ekonomije ne krije optimizam posle posete MMF-a, eksperti iz Vašingtona preporučuju oprez i tvrde da je predviđeni deficit za 2013. godinu nerealan.

Mlađan Dinkić je veoma zadovoljan kako su u Beogradu protekli razgovori sa misijom MMF-a.

U pomalo kontroverznoj izjavi ministar Dinkić je razgovore na konferenciji za štampu opisao sa "veliki broj stvari sa kojima se MMF složio daje osnovu za optimizam, a da ono malo stvari sa kojima se nije složio ne daje osnovu za pesimizam".

Bili optimistični ili ne, nastavak razgovora o eventualnom novom aranžmanu Srbije i MMF-a će morati da "prvo sačeka konačne rezultate Budžeta za 2012. godinu, jer je to jedina realna osnova za ocenu budžeta za 2013. godinu", objansnio je Dinkić.

Ukoliko i tada budu preovladali razlozi za optimizam na proleće bi mogli da se nastave razgovori u drugoj fazi, a eventualni sporazum bi bio aranžman iz predostrožnosti na rok od tri godine.

Kako sada stvari stoje srpske vlasti složile su se sa MMF da Srbiji nisu potrebna sredstva Fonda ni za budžet ni za devizne rezerve, ali da je zemlji ta međunarodna finansijska institucija neophodna zbog kredibiliteta i poboljšanja kreditnog rejtinga.

Da bi povećala kredibilitet i pred samim Fondom, Vlada Srbije je rešila da izmeni prvo budžet za 2012, a potom i za 2013.

Ministar Dinkić je naglasio da će zbog sprovođenja programa fiskalne konsolidacije Srbija ove godine imati najmanje 20 milijardi dinara manje od onog što je predviđeno u rebalansu budžeta za 2012. - tako što će povećati poreske, a smanjiti projekciju neporeskih prihoda.

"To je dalo osnov da podnesemo amandmane na Predlog zakona o budžetu za 2013. kojima se projekcija poreskih prihoda podiže do 10 milijardi dinara, a smanjuju očekvianja neporeskih prihoda za devet milijardi zbog manje uplate dividendi javnih preduzeća, rekao je Dinkić.

Razlika od milijardu dinara biće namenjena jačanju programa socijalne zaštite.

Međutim misija je saopštila na kraju posete Srbiji da je fiskalna konsolidacija hitan prioritet vlasti u Srbiji i da je teško dostižan planirani budžetski deficit u 2013. godini.

Zuzana Murgasova, koja je predvodila misiju MMF-a, izjavila je da se ekonomija Srbije suočava sa brojnim izazovima. "Fiskalni deficit se znatno povećao u toku 2012. godine u odnosu na prvobitni budžet i prošlogodišnji nivo i na neodrživo visokom je nivou. Javni dug je takođe zabeležio značajan porast", ukazala je Murgasova.

Dodala je i da je težak teret spoljnog duga, da je inflacija osetljiva, nezaposlenost visoka, a da je ekonomska aktivnost znatno oslabila u uslovima nepovoljnog globalnog okruženja.

Procena MMF je da će bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji u 2012. godini biti manji za dva odsto, a da će naredne godine uslediti umeren privredni oporavak.

"Ukoliko pogoršanje fiskalne situacije u 2012. godini bude niže u odnosu na rebalans budžeta, kao što trenutno očekuju vlasti, bilo bi od kritične važnosti da se ovi viškovi uštede", predložila je Murgasova i upozorila da u narednom periodu rešavanje ekonomskih izazova zahteva pronalaženje odgovarajuće ravnoteže između ciljeva fiskalne konsolidacije i ekonomskog rasta.

Konsolidaciju bi, prema njenim rečima, trebalo da podrže kredibilne mere koje bi obezbedile da srednjoročna fiskalna konsolidacija i snižavanje duga budu "pouzdano dostižni".

Misija MMF smatra da se "identifikovane mere možda neće pretočiti u potpuno potrebno prilagođavanje u 2013. godini, a da je objavljeni cilj budžetskog deficita za 2013. godinu "preterano ambiciozan". Vlada Srbije je predvidela deficit od 3,3 odsto BDP-a.

"Iako misija pozdravlja deo fiskalnih mera vlasti kojima je započeta fiskalna konsolidacija, ostaje prostor za poboljšanje kvaliteta budžeta za 2013. godinu. Tokom srednjoročnog perioda, potrebno je da politike budu usmerene ka održivoj, višegodišnjoj fiskalnoj konsolidaciji radi smanjenja javnog duga ispod zakonske granice od 45 procenata BDP-a, uz akcenat na racionalizaciji rashoda", navela je
Murgasova.

Ocena misije MMF je da je dobro opredeljenje Srbije da nastavi režim targetiranja inflacije i da je restriktivnija monetarna politika u poslednjim mesecima bila primerena nastojanjima da se spreči rast inflatornih očekivanja, što bi, uz fiskalno prilagođavanje, trebalo da pomogne da se snizi inflacija tokom 2013. godine.

"Ostvarivanje napretka po pitanju obimnog programa strukturalnih reformi od ključne je važnosti da bi se mogao realizovati potencijal ekonomskog rasta Srbije", istakla je Murgasova.

Dodala je da je misija MMF tokom posete Srbiji razgovarala o mnogim reformama koje su naznačene u nacrtu Fiskalne strategije i predloženim oblastima za unapređenje i ukazala na značaj provovremene primene predloženih mera.

Džavni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić preneo je iz razgovora ocenu MMF-a da je Srbija napravila ogroman korak u smanjenju deficita budžeta za 2013. godinu i sugerisali čak i manje smanjenje fiskalnog deficita.

Senić je ranije Tanjugu rekao da se na sastancima predstavnika vlade i MMF-a razgovaralo o makroekonomskim projekcijama za narednu godinu, fiskalnoj konsolidaciji i poziciji Narodne banke Srbije (NBS).

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da deo pregovora sa MMF-om, koji se tiče monetarne politike, ukazuje na to da postoje vrlo izvesne mogućnosti da Srbija sklopi aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Tabaković je istakla da nema informacije u kojoj meri između srpskih vlasti i predstavnika MMF-a postoji saglasnost o ciframa u budžetu za 2013. godinu.

"Ne želim da o tome iznosim mišljenje, jer me na to obavezuje korektnost predstavnika MMF-a, u vezi sa jednim od najtežih elemenata u prva tri meseca, odnosno oko toga da li su izmene Zakona o NBS u skladu sa svetskim pravilima o nezavisnosti monetarne politike", rekla je guverner NBS.

I potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić razgovarao je sa predstavnicima misije MMF -a, i tom prilikom je šef Misije izrazila posebnu zainteresovanost za najavljeni Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji bi otvorio prostor za nova radna mesta.

Prethodni aranžman iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,1 milijardu evra, koji je Srbija imala sa MMF-om, prekinuzt je u februaru ove godine jer se srpska vlada nije pridržavala zadatih i dogovorenih parametara javne potrošnje.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Marko Rupena)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image