• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najuspešniji u Srbiji NIS, Telekom i EPS

Na listi najuspešnijih preduzeća u prethodnoj godini po dobiti i poslovnom prihodu ubedljivo vodi Naftna industrija Srbije.

Ostatak liste na kojoj ima i preduzeća koja danas ne postoje ili su u manjim ili većim finansijskim problemima pokazuje rovitost privrede Srbije.

Ekonomiste brine prejak kurs dinara koji bi mogao da ugrozi poslovanje izvoznika i zbriše efekte finansijske konsolidacije u trenutku kad se sa MMF raspravlja upravo o ovim ključnim pitanjima.

Naftna industrija Srbije je najuspešnija srpska kompanija po dobiti, na listi časopisa "Biznis & Finansije", posvećene poslovanju preduzeća u Srbiji i ekonomskim tokovima u svetu, Evropi i regionu.

Naftnu industriju Srbije, na listi najuspešnijih kompanija po dobiti, slede Telekom Srbija i Delta Kapital.

Na rang listi najuspešnijih po poslovnom prihodu posle Naftne industrije Srbije slede Elektroprivreda Srbije i opet Telekom Srbije.

Liste najuspešnijih preduzeća formiraju se na bazi rezultata iz završnih računa preduzeća na dan 31.12.2011. a prema podacima Agencije za privredne registre.

U 2013. privrednike u svetu i u Srbiji očekuju teški trenuci. Direktori najvećih svetskih firmi očekuju da će gotovo svakodnevno poslovati pod izuzetno velikim pritiskom: sa lošom ekonomijom, nestabilnim tržištima i neizvesnim političkim odlukama raste verovatnoća da kompanija povuče pogrešan potez ili da ne reaguje dovoljno brzo, saopštavaju analitičari revizorske kuće Ernst & Young.

Jedan od glavnih strahova na domaćoj sceni je nesumnjivo mogućnost da prejak kurs dinara zakoči očekivani slabašan privredni rast u 2013. godini. Iako je manevarski prostor mali, Vlada ima mogućnost da monetarnom i fiskalnom politikom stvori prostor preduzećima da prežive i zadrže svoje zaposlene, smatra ekonomista Milojko Arsić.

Najprofitabilnije kompanije u Srbiji nisu izvoznici. Među trideset firmi koje su ostvarile najveći neto profit u 2011. godini svega šest su relativno veliki izvoznici. Dok se ne stvori jezgro izvoznika, u Srbiji neće biti ni rasta ni zapošljavanja, upozoravaju ekonomisti Svetske banke.

To je itekako važno u trenutku kada je Vlada odlučila da oroči proces restrukturiranja državnih preduzeća do 30. juna 2014. godine, što će na kratak rok izazvati nov porast nezaposlenosti u Srbiji. Mnoga od tih preduzeća će odumreti i pre jer budžet za 2013. godinu smanjuje subvencije preduzećima u restrukturiranju.

Njihova tehnologija je zastarela, proizvodi nekonkurentni, tržišta veoma zahtevna, finansiranje skupo, znanja i veštine menadžera i radnika prevaziđene, a svežem kapitalu koji bi bio u stanju da stvori sve ove uslove više će se isplatiti da pravi nove fabrike i ulazi u grinfild projekte nego da kupuje postojeće.

Čak i da država napravi model kao u slučaju Zastave - za šta ionako neće biti novca u budžetu - promene bi morale biti toliko velike da od stare kompanije ne bi ništa preostalo, ocenjuje Dragan Pejčić, analitičar i Vice president Altis Capital.

(R. Repija, MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krešimir

Ma da bre....digni cenu benzina i struje pa mora da budeš uspešan

marko

Ako su nam najuspesnija javna preduzeca to je pokazatelj kakva nam je privreda

Janko

Mora da su najuspešniji kad im svakog meseca dam pola plate

special image