• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska plata 77 odsto veće od srpske

Zaposleni u Hrvatskoj u poređenju sa onima u Srbiji imaju čak 77 odsto veće plate. Prosečna plata Hrvata veća je 15 odsto od plate Slovaka, 14 odsto od Mađara i pet odsto od Čeha.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u proseku Hrvati imaju 39 odsto višu platu.

U protekla tri meseca prosečna hrvatska plata iznosila je 5501 kunu, što je 0,7 odsto manje nego u prethodnom periodu. Međutim, ako li se neto plati dodaju bonusi i dodati za praznike, koji su za sada sigurni jedino u državnom sektoru, tada je visina prosečne neto plate 5601 kunu.

U posljednja tri meseca muškarci su imali prosečno devet odsto veću platu od žena, što je manja razlika nego u pretprošlom tromesečju kada je razlika iznosila 11 odsto.

Razlike u visini mogu se primetiti i s obzirom na vlasničku strukturu kompanija. Plate u privatnim kompanijama u stranom vlasništvu 13 odsto su više od proseka, plate u privatnim firmama u pretežno domaćem vlasništvu sedam odsto niže od proseka, a iste su i uzadrugama. Plate u državnim kompanijama, javnoj i lokalnoj upravi su tri odsto su više od proseka.

Visina plate, osim o vlasništvu, zavisi i od veličine firme. U kom panijama sa manje od 10 zaposlenih plate su 13 odsto ispod proseka, dok su u kompanijama sa više od 1000 zaposlenih odsto više od proseka, prenosi Jutarnji list.

Prema prvim podacima statistike, prosečna mesečna bruto plata po zaposlenom u pravnim licima u Hrvatskoj za septembar iznosila je 7702 kune ili 1051 evro

Na mesečnom nivou, u odnosu na avgust, prosečna je bruto plaća za septembar bila manja za 275 kuna ili nominalno za 3,4 odsto.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fc parma

Raspala Srbija. Treba se gibati u inostranstvo, sto pre, bar mi mladi...

sasa

pa mozda i jeste ali su im i komunalije isto toliko skuplje pa im dodje na isto..sirotinja i tamo i ovde

special image