• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada usvojila Fiskalnu strategiju za 2013.

Strategijom se predviđa umereni rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto u 2013. godini, u 2014. od 3,5 odsto, a četiri odsto u 2015. Na sednici Vlade za direktora Srbijagasa imenovan Dušan Bajatović, dosadašnji v.d.

Vlada Srbije usvojila je danas Fiskalnu strategiju za 2013. godinu sa projekcijama za 2014. i 2015. godinu, kojom se definišu osnovni ciljevi i smernice u sprovođenju ekonomske i fiskalne politike za naredne tri godine, saopšteno je posle sednice vlade.

Strategijom se predviđa umereni rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto u 2013. godini, u 2014. od 3,5 odsto, a četiri odsto u 2015. godini.

"Osnovni ciljevi strategije jesu ubrzanje procesa evropskih integracija, makroekonomska stabilnost, oporavak i jačanje srpske privrede i povećanje zaposlenosti i životnog standarda", navodi se u saopštenju vlade.

Osnovne smernice tog dokumenta su poboljšanje upravljanja javnim finansijama na nacionalnom i lokalnom nivou, niži udeli javnih rashoda, fiskalnog deficita i javnog duga u bruto društvenom proizvodu, uspostavljanje konkurentnog poreskog sistema i predvidive poreske politike, kao i jačanje fiskalne održivosti kroz sprovođenje strukturnih reformi.

Cilj fiskalne politike je i "snažno smanjenje" fiskalnog deficita naredne godine sa 6,1 odsto na 3,6 odsto, a 2015. na jedan odsto.

Javni dug u BDP-u trebalo bi da se smanji sa 65,2 odsto na 58,4 odsto u 2015. godini.

Ovi ciljevi mogu se ispuniti merama poreske politike, čiji je najveći deo sproveden u prva tri meseca nove Vlade, kroz smanjenje javnih rashoda i sprovođenjem strukturnih reformi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na istoj sendici Vlada je imenovala Dušana Bajatovića za generalnog direktora Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad i postavila devet novih načelnika okruga.

Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, Vlada je postavila Nikolu Repca za načelnika Severnobačkog okruga, Vladimira Ilića za načelnika Severnobanatskog okruga, Dušana Jovića za načelnika Zapadnobačkog okruga, Zorana Miloševića za načelnika Južnobačkog okruga i Vojislava Jovanovića za načelnika Kolubarskog okruga.

Na mesto načelnika Pomoravskog okruga postavljen je Goran Milosavljević, na čelo Zaječarskog okruga Vladan Paunović, Rasinskog okruga Branko Vesić i na mesto načelnika Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović.

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image