• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena rasprava o budžetu, sutra glasanje

Poslanici republičkog parlamenta pretresli su sve amandmane na predlog budžeta za narednu godinu, a o tom najvažnijem finansijskom aktu izjasniće se sutra.

Predloženi budžet za 2013. godinu, predviđa deficit 121,9 milijardi dinara, pošto će prihodi biti 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi.

Poslanici su najpre taj predlog razmotrili u načelu, a potom tokom dvodnevne rasprave pretresli ukupno oko 120 amandmana, kojima su, između ostalog, tražili da parlament češće ima uvid u trošenje budžetskih sredstava i da vlada o tome u najviše zakonodavno telo šalje kvartalne izveštaje.

Tako, DS traži da vlada dostavlja parlamentu kvartalno izveštaj o trošenju budžetskih sredstava budući da je predstavila, kako smatraju, nerealan budžet, kao i da kvartalno obaveštava o ostavarenju planiranog deficita i visini javnog duga, a DS S da se vlada obaveže da svaka tri meseca dostavlja plan zaduživanja na koji saglasnost daje Skupština Srbije, zbog velike zaduženosti zemlje.

Zahtevi poslanika o tome kako bi budžetska sredstva trebalo da budu utrošena su različciti, pa tako dok jedni traže bolju kontrolu novca koji odlazi na Kosovo, drugi smatraju da je potrebno efikasnije kontrolisati sredstva namenjena Vojvodini.

Na predlog budžeta amandmane je uložila i Vojvodina, a njihov cilj je, kako se navodi, da se predlog budžeta "upodobi" sa Ustavom Srbije, koji određuje da budžet te pokrajine treba da bude najmenje sedam odsto u odnosu na republički, a da se tri sedmine od budžeta Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Pokrajinske vlasti tvrde da su predlogom budžeta kao prihodi budžeta Vojvodine utvrđeni transferi iz republičkog budžeta koji su najvećim delom namenjeni za finansiranje nadležnosti Republike, kao što su namenski transferi za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju na teritoriji Vojvodine i namenski i nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine.

Ti transferi bi, kako kažu, činili više od 66 odsto ukupnih sredstava projektovanih u budžetu Pokrajine u 2013. godini, što onemogućava da se tri sedmine pokrajinskog budžeta rasporedi na finansiranje kapitalnih rashoda.

Pokrajina traži i da joj se ustupi 43 odsto prihoda od takozvanih unutrašnjih akciza naplaćenih na njenoj teritoriji kako bi obezbedila stvarna sredstva za finansiranje Ustavom, Statutom i zakonom utvrđenih nadležnosti.

Poslanici bi sutra pošto se izjasne o predlogu budžeta trebalo da pređu i na objedinjeno razmatranje osam zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o javnim preduzećima.

(Tanjug Foto Beta Emil Vaš)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image