• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kako izgleda Miškovićevo carstvo

Pitanje koje se otvara posle hapšenja Miroslava Miškovića je šta će biti sa imperijom koju je stvorio, ali i sa sudbinama 7.200 zaposlenih u Delti. MONDO vas podseća čime se sve ta kompanija bavila i bavi, kao i za koje legalne i ilegalne poslove je Mišković vezivan.

U holdingu Delta Miroslava Miškovića zaposleno je trenutno 7.200 ljudi, zvanično raspoređenih u pet kompanija, ali je konačan broj firmi pod "njegovom kapom", teško utvrditi, pogotovo ako se u obzir uzmu of šor kompanije, kao i one u vlasništvu njegove porodice.

Kompanija Delta osnovana je 1991. godine sa petoro zaposlenih, da bi 2010. došla do 24.000 radnika, a posle prodaje Delta Maksija, taj broj je smanjen na sadašnji broj zaposlenih.

Mišković je marta 2011. prodao lanac prodavnica Delta Maxi belgijskoj kompaniji "Delez grupa", za 932,5 miliona evra, a kompanija je formalno preuzeta jula te godine.

Delta Holding trenutno formalno čine Delta Agrar Grupa, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija, Delta Sport i Delta Generali Osiguranje.

Delta Agrar grupu čine Delta Agrar i Delta Food Processing, u okviru Delta Real Estate grupe posluju Delta Real Estate, šoping-molovi, hoteli i poslovni prostor, Delta distribuciju čine Delta DMD, Delta Automoto i Delta Motors, Delta sport se sastoji od Sporta, Mode i HoReCe, a Delta Generali pokriva Osiguranje, Reosiguranje i Penzioni fond.

Pored toga, u okviru holdinga posluje i Delta M grupa, a čine je Delta broker i Delta Investments. Upravo firma Delta broker spominje se u krivičnoj prijavi protiv Miškovića, a dosadašnja istraga vezana je za poslovanje preduzeća za puteve.

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je danas da je Mišković uhapšen u okviru istrage "Nibens grupe", a da tek slede istrage o "Delrealu" i "C marketu".

U 2011. godini holding je ostvario prihod od prodaje od 1,42 milijarde evra (uključujući rezultate Delta Maxi Grupe do prodaje, jula 2011. godine). Planirani prihod od prodaje za 2012. godinu je 850 miliona evra.

OD IGLE DO BMW-a

Kompanija Delta Agrar posluje na na tržištima zemalja u regionu i tržištima Evropske unije, Rusije i Švajcarske. U delu primarne proizvodnje Delta Agrar se bavi ratarstvom, proizvodnjom voća i povrća, stočarstvom i ribarstvom. Proizvodnja se obavlja na pet poljoprivrednih imanja u vlasništvu Delta Agrara, na površini od 15.000 hektara

Proizvodnju hrane čine proizvodnja mesa i mesnih prerađevina u fabrici Yuhor u Jagodini, punjenje vode Aqua Gala u fabrici Mioni, proizvodnja testenina i brašna u Danubiusu iz Novog Sada i pakovanje i proizvodnja apetisana, muslija, cerealija i osnovnih životnih namirnica u kompaniji Florida bel u Zemunu.

Preduzeće Delta Food Moskva formirana je 2009. godine i bavi se plasmanom srpskih proizvoda, u prvom redu voća, zatim brašna, testenina, mesa i mesnih prerađevina, svim vodećim maloprodajnim lancima u Ruskoj Federaciji i Belorusiji.

Delta Real Estate Grupa fokusirana je na poslove razvoja nekretnina, a u njene najznačajnije poslove ubraja se prvi šoping mol u Srbiji, Delta City otvoren 2007. godine. Takođe, otvoren je i Delta City šoping mol u Podgorici.

Delta distribucija vodi poslove zastupanja, uvoza i distribucije robe široke potrošnje, a među najpoznatijima su Beiersdorf (Nivea, Hansaplast, Eucerin), Mars, Diageo, SC Johnson, Gala, Ferrero, Buitoni.

U okviru Delta distribucije posluje i preduzeće Delta Automoto (Honda) i preduzeće Delta Motors (BMW, MINI). Oni posluju u oblasti uvoza automobila i razvijaju auto centre u kojima su na jednom mestu objedinjeni prodajni saloni, servisi i prodavnice rezervnih delova.
Delta Sport osnovan je 1993. godine. Osnovne delatnosti kompanije su: trgovina, maloprodaja i veleprodaja u domenu sportske, modne industrije i HoReCa (Hoteli, Restorani, Ketering).

Ekskluzivni je distributer kompanije Nike, a franšizni je partner brendovima: Mexx, Yamamay, Aldo, Monsoon, Accessorize, Sergent Major i Mango.Takođe, proizvođač je Staff Uniforms.

Sa jednim od vodećih svetskih lanaca kafeterija Costa Coffee potpisao je franšizni ugovor o širenju mreže na teritoriji zemalja ex-Jugoslavije i Albanije.

OFF ŠOR i "OF REKORD" KOMPANIJE

Prema navodima krivične prijave, Miroslav i njegov sin Marko Mišković, kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković su od 2005. do kraja 2010. godine kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve -"Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra.

U štampi je nedavno objavljen dokument koji pokazuje kako su PZP Niš Mila Đuraškovića, „Delta M“ Miroslava Miškovića i „Emisio broker“, čiji je vlasnik takođe Đurašković, 9. marta 2003. zaključili ugovor o konzorcijumu za privatizaciju PZP Beograd kako bi pobedili na tenderu, koji je, kako sumnjaju istražni organi, bio namešten. U ime „Delta M“ ugovor je potpisala direktorka te firme Ivana Veselinović.

Glavni uslov na tenderu, kako je preneo "Kurir", je da učesnik mora da ima poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra u 2003. Od svih srpskih firmi taj uslov, koji nikad pre niti posle nije zahtevan za bilo koju privatizaciju putarskog preduzeća, zadovoljavao je jedino Miškovićev „Delta M“. Drugi uslov bio je da se učesnik pet godina u kontinuitetu bavi izgradnjom saobraćajnica. Ispunjavao ga je PZP Niš. Epilog je privatizacija PZP Beograd 23. juna 2005.

Formiranje konzorcijuma bilo je samo maska kako bi Đurašković došao do još jednog putarskog preduzeća jer „Delta“ brzo napušta konzorcijum. Na kraju je kupoprodajnu cenu platio samo PZP Niš i to tako što je to preduzeće uzelo kredit od 23 miliona evra s kamatom od tri odsto kod Miškovićeve firme „Hemslejd“.

Inače, majke firme Miškovićevih preduzeća nalaze se na Kipru, a reč je o kompanijama Hemslejd, kao i u Beogradu osnovane kompanije Delta kapital d.o.o koja je u stopostotnom vlasništvu Astatine Holdings Limited sa Kipra.

U javnosti se na listi brojnih Miškovićevih ofšor kompanija, spominjala i Hitomi Financial Limited sa Britanskih devičanskih ostrva koja je bila uključena u neke od najvažnijih poslova.

Kako je preneo Novi magazin, ta kompanija bila je uključena u neke od najvažnijih poslova – uključujući prodaju Delta Maksija belgijskom lancu Delez, ali i posao sa zemljištem u Bloku 53 na Novom Beogradu.

Vlasnik zemljišta, a zahvaljujući odluci beogradskih vlasti, jeste firma Delta Real čije je zvanično sedište u Novom Beogradu, a koja je do marta 2007. godine bila u vlasništvu holandske firme Delparser VB, da bi zatim bila prodata već pomenutom Hitomi fajnenšelu sa Devičanskih ostrva.

Na osnovu ugovora o prodaji Maksija, u koji je Novi magazin imao uvid, vidi se da je u ime kompanije Hitomi pregovore vodila Tatjana Jeronimides, desna ruka Miroslava Miškovića koja vodi sve njegove poslove iz baze na Kipru.

Iako je Hitomi zvanično registrovan na Devičanskim ostrvima, u ugovoru se jasno navodi da se sva dokumentacija šalje faksom na Kipar lično Tatjani Jeronimides koja se prema zvaničnim podacima nalazi na čelu Miškovićeve kompanije Hemslade koja je “vlasnik” Delte i koja je na Kipru aktivna još od vremena devedesetih.

Portal Kamatica com. prenosi i da su Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i regionalna novinarska grupa OCCRP nedavno tokom jednog istraživanja otkrili ofšor kompaniju nepoznatog vlasnika iz Belizea, koja je preko „ćerki firmi“ za nešto više od godinu dana u Srbiji kupila preduzeća sa nekretninama vrednim najmanje 40 miliona evra.

Prema poslovnoj dokumentaciji u svim kupovinama ovlašćena lica za stupanje u posed i druge vrste zastupanja bili su menadžeri preduzeća Delta Real Estate Miroslava Miškovića, kompanije koja je između ostalog bila nadležna za gradnju Belvila, ali i dobijanje 15 hektara veoma vrednog zemljišta na Novom Beogradu.

Sva kupljena preduzeća koja su CINS i OCCRP dokumentovala odmah su preregistrovana na lokacije u vlasništvu Delte, a na ključne pozicije postavljeni su menadžeri preduzeća Delta holding.

VEZA MIŠKOVIĆ - ŠARIĆ?

U medijima se Miškoviću na dušu stavlja i saradnja sa klanom narko bosa Darka Šarića, i to oko poslova sa gradnjom naselja Belvil u Novom Beogradu, kao i preko slučaja Univerzal banke, što je spomenuto nekoliko puta tokom suđenja Zoranu Ćopiću u Banjaluci, a o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo CINS.

Ćopić je u odbrani izneo da je biznismen Miroslav Mišković vlasnik Univerzal banke, kao i da su saradnici Darka Šarića tražili kredit od Univerzal banke koja se nalazi u Miškovićevom vlasništvu.

Novi magazin nedavno je preneo i da pravi razlog sukoba potpredsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića i Miroslava Miškovića nije, kako se moglo čitati proteklih dana u medijima, toliko bojazan tajkuna od provera sumnjivih privatizacija u kojima je učestvovao proteklih godina, koliko strah da bi kompanija Delta, a još preciznije njegov sin Marko Mišković, mogli da budu dovedeni u vezu sa klanom Darka Šarića.

Taj list prenosi da su srpska i austrijska policija u istrazi pranja novca Darka Šarića uspeli su da uđu u trag dokumentaciji koja dokazuje poslovanje ovog kokainskog bosa, za kojim je Srbija raspisala poternicu Interpola, i Marka Miškovića.

Posao Miškovića i Šarića težak je pet miliona evra, a obavljen je pod uobičajenom formom za pranje novca - "ispitivanja tržišta".

Dokumentacija koju je otkrila srpska policija, a koja je zatim prosleđena vlastima Austrije, pokazuje da su između Miškovića i Šarića izvršene dve transakcije teške tri i dva miliona evra.

Daljom istragom utvrđeno je da Šarić pozajmio Miškoviću pet miliona evra u gotovini i da mu je kasnije taj dug vraćen preko računa. Dug od pet miliona evra vraćen je pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori.

Što se tiče slučaja Belvil, Uprava kriminalističke policije MUP Srbije, kako navodi "Novi magazin", u saradnji sa austrijskim istražnim organima ispituje sumnju da je sto miliona evra kreditnog aranžmana uloženo u izgradnju ovog naselja u Novom Beogradu obezbeđeno novcem kriminalne grupe Darka Šarića.

U krivičnoj prijavi koja je danas obelodanjenja spominje se i Mera invest" sa Holandskih Antila, koja je u vlasništvu Marka Miškovića.

(MONDO, Beta/arhiva, Saša Đorđević)

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

llll

mozda mu i daju neki broj dana u zatvoru, dok narod malo ne zaboravi, a onda puf, eto ga brani se sa slobode, i tako srecno do kraja zivota..

The

Jeste,hrani 7200 ljudi,ali koliko je firmi zatvorio pa kupio za Dz? I Šaric je hranio sitnije dilere pa ga to ne cini nevinim! Osim toga,Miškovicu se ne pravi problem zbog tih ranijih poslova i osnovanih preduzeća već zbog nestalih 30mil.€ u privatizacijama putarskih firmi! Znači,to što je zaradio mu niko ne spori,ali za ovo će odgovarati!

misomor

nije simpatičan,al je sposoban...svi ovi sto ga pljuju da se nadju na njegovom mestu bili bi jos gori...i sto je najgore upropastili bi biznis...covek zna sa parama i to je to,sve ostalo je sitna pakost

special image