• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porez: Za otpis kamata, uplati dug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić apelovao je danas na građane i privredu da do kraja godine uplate tekuće poreske obaveze za novembar i decembar i tako se kvalifikuju za uslovni otpis kamata na poreski dug.

Dinkić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, izjavio da bi skupština sutra trebalo da usvoji set ekonomskih zakona, među kojima i predlog zakona o uslovnom otpisu zateznih kamata za sve one koji budu redovno izmirivali tekuće obaveze.

Od ponedeljka, kada bi ovaj zakon trebalo da stupi na snagu, dižu se sve blokade za do sada neplaćene poreze sa stanjem na dan 31. oktobar ove godine i ko god uplati tekuće obaveze za novembar i decembar stiče uslov da mu se zamrzne poreski dug i kvalifikuje se za eventualni otpis svih zateznih kamata ako postane uredni poreski platiša, precizirao je on.

"To je šansa koju građani i privreda imaju u veoma kratkom roku i ako je ne iskoriste neće im se više možda nikada vratiti", rekao je Dinkić.

On je objasnio da je "uslov za kvalifikaciju uplata tekuće obaveze za novembar i decembar najkasnije do kraja januara, ali da apeluje na sve koji ovo žele da iskoriste da odmah to uplate, čim zakon stupi na snagu, jer ako budu uplatili tek do kraja januara biće kvalifikovani, ali će im se obračunati zatezna kamata za period kašnjenja do uplate",.

Prema rečima Dinkića, ako od januara nastave da redovno plaćaju tekuće obaveze preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, posle godinu dana redovnog plaćanja, biće otpisana polovina zateznih kamata, a nakon isteka druge godine i druga polovina, a onda će moći glavni dug da otplaćuju na 24 rate.

Za velika preduzeća posle šest meseci redovnog plaćanja tekućih obaveza otpisuje se polovina zateznih kamata, a posle sledećih šest meseci i druga polovina, naveo je on i dodao da se u oba slučaja otpisuju i svi neplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Dinkić je, takođe, apelovao na lokalne samouprave da, ako žele, hitno donesu odluke da omoguće uslovnu poresku amnestiju i za sve lokalne prihode, i građanima omoguće isti ovaj tretman za dugovanja na porez za imovinu i druge lokalne takse.

On je naglasio da se svako ko do kraja januara ne uplati tekuće obaveze za novembar, decembar i januar vraća u stari režim, vraćaju mu se blokade i ponovo pripisuju zatezne kamate.

Kako je naveo Dinkić, oni koji žele otpis, od januara pa nadalje, dok se zatezne kamate potpuno ne otpišu, moraju redovno da plaćaju obaveze, a ako neko može da odmah plati glavni dug odmah mu se otpisuju sve zatezne kamate.

On podsetio i da će 1. januara stupiti na snagu odredba Zakona o PDV-u, koja predviđa da mala i srednja preduzeća koja imaju promet do 50 miliona dinara mogu da plaćaju taj porez po naplati robe, a ne po njenom fakturisanju.

"To je povoljniji način obračuna PDV-a za one koji to žele", rekao je on i precizirao da ukoliko ta preduzeća ne naplate robu za šest meseci PDV svakako moraju da plate.

Dinkić pozvao je građane Srbije čija je imovina u zemlji i inostranstvu vrednija od 35 miliona dinara da najkasnije do 31. marta 2013. godine Poreskoj upravi prijave sve prihode i imovinu.

Kreće se sa unakrsnom proverom imovine i prihoda i rok za prijavu je od 15. januara do 31. marta naredne godine kada će početi kontrola, objasnio je Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Cilj Ministarstva finansija i privrede je da se na ovaj način uvede red i u tu oblast, ali i da se omogući da država oporezuje imovinu koja do sada nije evidentirana.

Javni poziv za podnošenje poreske prijeve, kako je Dinkić istakao, biće objavljen sutra u novinama dok će sva potrebna objašnjenja i obrasci biti na Ministarstva finasija i Poreske uprave. Biće moguće i elektronskim putem prijaviti imovinu.

Ministar je ukazao da će sankcija za neprijavljivanje imovine biti poreska stopa od 20 odsto na razliku između prijavljene imovine i prihoda.

Dinkić je rekao da se obaveza odnosi i na nerezidente koji u Srbiji obavljaju svoju delatnost.

(MONDO/Agencije Foto Tanjug Zoran Žestić)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran

kao i uvek u srbiji, oni koji su posteno i na vreme placali svoje obaveze su majmuni i budale, dok oni koji ne placaju svoje obaveze opet su pametni! dokle ce se vise u srbiji ceniti lopovi i preveranti?

special image