• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija će da pada od sredine 2013.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će se inflacija početi da pada polovinom naredne godine i da će se inflacija do kraja 2013. vratiti u granice cilja.

Tabaković je, gostujući na RTS-u, istakla i da centralna banka "ne cilja" nijednu vrednost kursa, ali da neće dozvoliti njegove velike oscilacije i ako bude potrebno u te svrhe, umereno će trošiti devizne rezerve

"Nećemo dozvoliti nikakve ogromne oscilacije kursa, ako treba trošićemo pomalo i deviznih rezervi, da se osećamo da u ovoj zemlji može da se živi predvidljivo", naglasila je ona, napominjući da NBS nastavlja da vodi politiku rukovođenog plivajućeg deviznog kursa.

Ističući važnost koordinacije fiskalne i monetarne politike i razmene potpunih i istinitih podataka, Tabaković je navela i da je veoma zadovoljna saradnjom i nivoom razmene informacija sa Vladom Srbije.

Guvernerka je rekla i da se radi na rešavanju problema građana koji imaju poteškoće u otplati kredita u saradnji sa Udruženjem banaka Srbije i udruženjima korisnika kredita.

Ona je naglasila da će banke te probleme morati da reše i da preuzmu na sebe deo tog tereta jer ne mogu da budu na tržištu "samo kada su godine rodne, već i kada su sušne".

Prema njenim rečima, neke banke su rešile te probleme, a neke ne samo da ih nisu rešile već se o njih oglušuju i na tom polju mora da bude urađeno mnogo više.

Tabaković je naglasila i da joj nezavisnost da donosi odluke kao guverner daje činjenica da dolazak na to mesto ne duguje nikome, da "nije prezenter tuđih prezentacija", niti bilo čija "lutka na koncu", i da će na čelu NBS biti sve dok bez ikakvih ograničenja bude mogla da radi u interesu države i građana.

(Tanjug/Foto: Miloš Jelesijević, Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image