• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojvodina dobila budžet - 81 milijarda dinara

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas budžet Vojvodine za 2013. godinu, koji iznosi 80,75 milijardi dinara.

Budžet predviđa ukupna sredstva od 73,75 milijardi dinara, odnosno 80,75 milijardi dinara koje uključuju predviđeno zaduživanje tokom naredne godine.

Kako se navodi u budžetu, iznos od 7,8 milijardi dinara Pokrajina će prihodovati od zaduživanja i prodaje nefinansijske imovine.

Na prihodnoj strani predviđen je kapitalni transfer iz budžeta Srbije u iznosu od 12 milijardi dinara namenjenih izgradnji poluautoputa Novi Sad - Ruma.

Oko 29 milijardi čine transferna sredstva iz Republike namenjena platama zaposlenih u obrazovanju, dok 9,5 milijardi čine transferi lokalnim samoupravama.

Najveći izdaci pokrajinskog budžeta za narednu godinu planirani su za kapitalna ulaganja i to u iznosu od 16 milijardi dinara, dok je sedam milijardi namenjeno za nabavku finansijske imovine radi prenosa imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine.

Za usvajanje budžeta izjasnila su se 73 poslanika vladajuće koalicije, koju čine predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), dok je protiv te odluke glasalo 27 poslanika opozicije, u kojoj su Srpska napredna stranka (SNS), koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS, Srpska radikalna stranka (SRS) i Demokratska stranka Srbije (DS S).

Pokrajinska skupština je, kao predlagač Zakona o Razvojnom fondu Vojvodine, prihvatila i sedam amandmana na predlog tog zakona, od kojih je dva podnela Vlada Srbije a ostale republički poslanici.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je, u obraćanju poslanicima, istakao da je novi budžet razvojan jer je veliki deo budžetskih sredstava opredeljen za investiranje u privredu, poljoprivredu, zdravstvo i druge oblasti.

Na prihodnoj strani pokrajinskog budžeta predviđen je i iznos, veći od 12 milijardi dinara, koji će biti obezbeđen iz kredita od kineske Eksim banke za izgradnju poluautoputa od Novog Sada do Rume, uključujući i tunel kroz Frušku goru a kako je navedeno, najveći budžetski izdaci, od oko 16 milijardi dinara, planirani su za kapitalna ulaganja u pokrajini.

Pajtić je u obraćanju poslanicima istakao i to da pokrajina, donošenjem novog budžeta, ne odustaje od tužbe upućene Ustavnom sudu povodom ocene ustavnosti odredaba Zakona o budžetskom sistemu jer je "smanjen okvir na osnovu koga se opredeljuje finansijski minimum" za Vojvodinu, od sedam odsto republičkog budžeta.

Lider SVM i predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor je istakao da poslanici te stranke, uprkos tome što su glasali za budžet, ne prihvataju stav da tih 12 milijardi za izgradnju puta i tunela bude deo kojim se ispunjava ustavni minimum od sedam odsto jer, kako je rekao, time se poručuje “da ovo od sada može biti praksa” kad je reč o utvrđivanju vojvođanskog budžeta.

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški upitao je da li će ta investicija od 12 milijardi dinara, "koji su kapitalni namenski transfer" , moći da bude ostvarena u toku iduće godine, jer je preduslov za to da budu gotovi projekti kao i zaključeni ugovori o izvođenju radova, za šta je potrebno dosta vremena.

Budžet pokrajine za 2013. godinu nije dobar, jer ne rešava najznačajnije problem u Vojvodini pošto su veoma mala sredstva opredeljena za podsticaje privredi a ona velika, namenjena poljoprivredi troše se neracionalno, izjavio je potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović.

Poslanička grupa koju predvode naprednjaci ne podržava taj budžet jer se iz predloga ne vidi to da li će biti uložena značajna sredstva u navodnjavanje, kao jedan od prioriteta, rekao je Mirović i dodao da se velika sredstva u budžetu izdvajaju za “birokratiju i parapolitičke delove birokratije u Vojvodini”.

Šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS Pavle Budakov rekao je da je dobro to što je pokrajinski budžet stvoren na osnovu "konstruktivne saradnje između pokrajinske i republičke administracije, što se odnosi i na sporazum o formiranju pokrajinskog razvojnog fonda".

S druge strane, neprihvatljiva je struktura tog budžeta, jer on ima elemenata koji nisu u interesu građana, poput izdvajanja za “takozvane specijalizovane usluge, za koje je finansiranje povećano čak za 30 odsto”, rekao je Budakov, napominjući da je upravo takva struktura razlog za uskraćivanje podrške tom budžetu.

Podršku budžetu nisu dali ni i poslanici DSS zbog toga što, kako je obrazložio poslanik Milenko Jovanov, "nije ni razvojni ni socijalni, niti će se njime popraviti bilo šta, nego je potrošački kao i prethodni".

Šef poslanika SRS Saša Santovac rekao je da je, osim određenih namenskih sredstava za kapitalna ulaganja, sve ostalo u budžetu Vojvodine namenjeno za finansiranje plata zaposlenih i "određene projekte za koje se može postaviti pitanje da li su ustavni".

U okviru sedam prihvaćenih amandmana na Zakon o Razvojnom fondu Vojvodine, o kojem je rasprava u republičkom parlamentu u toku, pokrajinska skupština usvojila je i amandmane republičke vlade kojima se traži da republički budžet bude isključen kao izvor finansiranja vojvođanskog razvojnog fonda.

U obrazloženju tog amandmana je navedeno da je cilj osnivanja tog fonda ostvarivanje projekata na teritoriji pokrajine .

Republička Vlada predložila je da se novac, koji se prenosi razvojnom fondu a koji ne bude plasiran do kraja budžetske godine, vraća u pokrajinski budžet ili ga fond može plasirati u narednoj godini, na osnovu posebnog akta pokrajinske vlade.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Dragan Gojić)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kiza

El vam dosta ili treba još?

special image