• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suficit sa CEFTA 1,21 milijardi dolara

Srbija je u prvih 11 meseci 2012. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama članicama Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA) od oko 1,21 milijardi dolara, rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Kako su pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u zemlje CEFTA od januara do novembra najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik.

Kad je reč o uvozu - najzastupljeniji su kameni ugalj, koks i briketi, gvožđe i čelik, električna energija, kao i povrće i voće.

Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 2,63 milijarde dolara, a uvoz 1,42 milijarde, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom bila 184,6 odsto.

Srbija je u 2011. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske unije (EU).

Potpisnice CEFTA sporazuma o međusobnoj slobodnoj trgovini su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH), Hrvatska, Makedonija, Albanija, Moldavija i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK), u ime privremenih institucija samouprave u Prištini.

CEFTA je osnovana 1992, a njene ranije članice, pre stupanja u EU bile su Bugarska, Češka Republika, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Hrvatska treba da stupi u EU 1. jula 2013, ali vlada u Zagrebu nastoji da i posle tog datuma zadrži nulte ili najniže carine na hrvatske proizvode u zemlje članice CEFTA

Preduzeća iz Hrvatske, pre svega u prehrambenoj industriji, su zbog prestanka važnosti pravila CEFTA kada ta država uđe u EU, najavljivala preselenje proizvodnje u BiH ili u Srbiju, izvestili su mediji.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image