• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćulibrk: U 2013.godini unapređujemo Telekom

V.D. Generalnog direktora Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je za portal Mondo da je za predstavnike Vlade Srbije kao većinskog vlasnika i vođstva kompanije jedina tema trenutno – podizanje vrednosti kompanije.

„Prodaja Telekoma Srbije nije bila tema razgovora sa većinskim akcionarom u ovih nekoliko meseci koliko sam ja vršilac dužnosti direktora. Jedina tema trenutno je kako uvećati vrednost kompanije, poboljšati poslovanje i šta je potrebno uraditi da bi Telekom Srbija mogao da se na adekvatan način bori sa naraslom konkurencijom u svim segmentima svog poslovanja“.

U novogodišnjem intervju za MONDO, Predrag Ćulibrk je istakao da je njegov stav i dalje da državna kompanija, može uspešno da se bori sa konkurencijom i da privatizacija Telekoma nije nužna za dugoročni opstanak kompanije.

INVESTICIJE U 2013.

Korisnici MT:S-a dobili su u 2012.godini unapređenu mrežu i ona je pozitivno ocenjena. Predrag Ćulibrk najavljuje ambicioznu 2013.godinu, sa preko 20 milijardi dinara investicija, što je značajno više nego u prethodne dve godine

„Planiramo da investiramo u sve segmente poslovanja, da značajno unapredimo našu fiksnu infrastrukturu. Poznato je da Telekom Srbija ima oko tri miliona korisnika fiksne telefonije, blizu 700.000 korisnika ADSL i drugih servisa, 170.000 korisnika IPTV-a i u tom smislu da bismo obezbedili dalji rast kompanije u segmentu širokopojasnog servisa i usluga multimedijalnog servisa moramo da unapredimo našu infrastrukturu i da obezbedimo u odnosu na potrebe korisnika, veći propusni opseg u odnosu na medij preko koga ostvaruju svoje servise“.

„U tom smislu ćemo investirati sledeće godine i izgraditi oko 1.850 kilometara trase optičkih kablova, što je zaista značajno. Planiramo i da u velikom broju gradova Srbije obezbedimo većem broju korisnika VDSL pristup, koji obezbeđuje prenos podataka od 50 mb/s i brži. Tako da su to sve projekti koji su osmišljeni i koje bi trebalo da realizujemo sledeće godine“.

Veliku pažnja biće posvetićena i daljem razvoju mobilne mreže:

„ Lansirali smo tokom 2012. godine unapređenu mrežu i odziv korisnika i javnosti je jako dobar. Značajno se povećao i mobilni širokopojasni pristup i saobraćaj u mobilnom segmentu i mislim da su tu očekivanja javnosti i korisnika prisutna i dalje, tako da ćemo dalje nastaviti, kako u urbanim, tako i u suburbanim područjima da razvijamo našu mrežu koja obezbeđuje 42 mb/s za korisnike svih mobilnih uređaja koji to mogu da ostvare“.

TEŠKA 2012.GODINA

Ono što je ponajviše opteretilo Telekom Srbija u prethodnoj godini, prema rečima Ćulibrka je odluka prethodne vlade da Telekom otkupi 20 odsto akcija koje je posedovao grčki OTE:

„Ta odluka mi i dalje nije jasna do kraja. Prosto se ne vidi šta je trebalo da bude sledeći korak nakon toga. Tako da Telekom Srbija sada ima tih 20 odsto sopstvenih akcija koje je obavezan da proda do kraja januara 2015. godine. To su akcije bez prava glasa i ako ih ne proda one propadaju u smislu da ih Telekom neće više imati, ali one se u relativnom odnosu preslikavaju na već postojeće akcionare i svi ostali akcionari uvećavaju proporcionalno svoj udeo u Telekomu Srbije. Ako govorimo o prodaji o čemu Telekom Srbija može da razgovara to su njenih 20 odsto akcija. Ako govorimo o većinskom akcionaru onda ja tu ne vidim interes i pritisak da se Telekom Srbija proda strateškom ili bilo kom drugom partneru po svaku cenu“.

Prošla godina je tako bila pod pritiskom različitih opterećenja. Od nestabilnog kursa do pomenute akvizicije 20 odsto grčkih akcija, koje je Telekom Srbija kupio u januaru za poznatih 380 miliona evra.Zbog toga je kompanija morala da uzme kredit od 470 miliona evra da bi izvršio tu isplatu, kao i dividene grčkom akcionaru za još neke reprograme kreditnih obaveza prema drugim bankama.

„Sve to, uz nagli skok evra u odnosu na dinar posebno je opteretilo poslovanje Telekoma. Zahvaljujući nekim stvarima koje su se događale u skorijoj istoriji Telekoma, pre svega tu mislim na neuspelu privatizaciju, gde je praktično izgubljeno godinu dana redovnog poslovanja kompanije, potpuni fokus bio je na privatiziji koja je dugo trajala, po meni bila nejasno osmišljena i bez jasnog izgleda da postoji kupac spreman da plati iznos koji je tadašnja vlada očekivala“.

„Sve to kada se stavi u jedan kontekst vidi se da je 2012. godina bila ta koja je plaćala cehove nekih stvari iz ranijeg perioda“, ocenjuje Ćulibrk:

„Imali smo situaciju da smo prvu polovinu godine završili sa jedva 1,5 milijardi profita, uz pad određenih finansijskih performansi. To je dovelo da smo u septembru, kada sam ja došao na čelo, morali da vidimo da li postoji prostor da se nešto popravi do kraja godine. Morate da imate u vidu da je Telekom Srbija ogroman sistem koji ima svoju veliku inerciju i da i pored želje da se nešto promeni i neki procesi unaprede,rezultati toga ne mogu da se očekuju na kratak period, već dođu posle godinu - dve.“

Prvi čovek Telekoma ocenjuje da je godina ipak završena nešto bolje nego što se moglo očekivati u septembru, kada je preuzeo dužnost v.d. direktora Telekoma Srbija, pre svega usled stabilizacije opštih prilika u zemlji i stabilizaciji oscilacija dinara.

TRGOVINA BESPLATNIM AKCIJAMA

Iako je u 2012.godini skoro pet miliona građana Srbije od države dobilo po 31 akciju Telekoma Srbija, tim vrednosnim papirima još uvek ne može da se trguje na berzi.

V.D. Generalnog direktora Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je za portal MONDO da još nije odlučeno kada će biti omogućeno trgovanje akcijama najveće srpske telekomunikacione kompanije:

„Postoji strah da tržište kapitala, koje je u Srbiji vrlo plitko, može loše da odreaguje kada akcije građana Telekoma Srbije izađu na berzu. Nizak standard mogao bi da dovede do toga da građani pohrle da prodaju i to nešto malo akcija koje imaju u Telekomu Srbija i mi sad procenjujemo koji bi bio najbolji momenat za to, kako ne bi vrednost kompanije opala“

Čulibrk ističe da je pravo građana zagarantovano, odnosno da su oni upisani u sudski registar kao vlasnici akcija u Telekomu Srbija, i da jedino trenutno ne mogu da ih prodaju.

On ne želi da prognozira kada će biti omogućena trgovina akcijama „ali s obzirom na procene Vlade Srbije, da će u ovoj godini doći do rasta društvenog proizvoda i smanjenja inflacije u odnosu na 2012. godini, čini mi se da bi neki pozitivni impulsi u tom smislu mogli da se dese, pa da bi možda kroz taj kontekst izlazak akcija Telekoma Srbije na berzu i trgovanje s njima moglo da se odigra u povoljnijem ambijentu“.



TELEKOM SRBIJA IZNUTRA

Predrag Ćulibrk je u Telekomu več 18 godina. Na mesto prvog čoveka došao je u septembru iz Banja Luke, gde je pet godina vrlo uspešno vodio Telekom Srpske, „ćerku firmu“ Telekoma Srbija“.

Kada je došao, svim zaposlenima je poručio da imaju šansu da se pokažu i izbore za sebe u ovom velikom sistemu.

„ Proces restruktuiranja privodi se kraju ako govorimo o samoj organizaciji i strukturi kompanije.Kada su veliki sistemi u pitanju jasno je da je to kontinuirani proces. Stalno moramo da se prilagođavamo potrebama korisnika i promene u kompaniji su nešto što se neće zaustaviti suštinskom reorganizacijom koju ćemo da sprovedemo, ali korekcije na nivou dubinske organizacije je nešto što nas čeka i što je kontinuirani proces“.

Ćulibrk ističe da među 9.000 zaposlenih Telekom Srbija ima mnogo kvalitetnih ljudi, ali da kao jedan od najvećih sistema Telekom ne sme da bude zatvoren za razvoj kadrova:

„Povešćemo računa o mladim ljudima, koji su ambiciozni, koji poseduju veštine i žele da se iskažu u svom poslu, koji su posvećeni i lojalni kompaniji. To su procesi koji nemaju ni početak ni kraj i stalno moraju da se prate, posmatraju i da se ljudima daje šansa kroz promene, izmene, sistematizacije i to je nešto o čemu će u Telekomu Srbija i te kako biti vođeno računa u narednom periodu“.

LIČNO

O Predragu Ćulibrku se nije mnogo znalo u javnosti do pre nekoliko meseci, ali ni danas.

Kako sam kaže, ne voli samoreklamiranje, pa ni preterano pojavljivanje u javnosti, a za iskustvo vođenja Telekoma Srpske kaže da mu mnogo znači:

„U proteklih pet godina smo u Telekomu Srpske prošli transformaciju od tehnološki orijentisane kompanije ka tržišno orijentisanoj kompaniji.Mi smo u Telekomu Srpske imali ideju da proširimo poslovanje na područje Federacije. To je u prvom momentu ljudima izgledao kao nemoguća misija, uzimajući u obzir istorijsko nasleđe. Međutim, vrlo brzo, nakon prvih početnih rezultata tih otpora više nije bilo, naprotiv - došli smo u situaciju da se svi zaposleni raduju uspesima i dobrim rezultatima kompanije“.

Prema rečima Ćulibrka to je suština u svakom sistemu - da se svaki zaposleni prepozna u rezultatu kompanija, bilo da je sistem od nekoliko hiljada ili stotina ljudi:

„Suština je da on kao pojedinac vidi da je bar malo učestvovao u tom rezultatu. Ako se to postigne na dobrom ste putu i onda je rezultat kompanije dostižan i na dohvat ruke.Ako u svom sastavu, bilo o kojoj istituciji da se radi, imate ljude koji ne veruju u uspeh i dobar rezultat, onda se sigurno do dobrih rezultata neće ni doći“.

Zanimljivo je da se već mesecima kao jedan od vaših glavnih kvaliteta, navodi to što ste nestranačka ličnost.Kako to objašnjavate?

„Mislim da je to pokazatelj da radom, trudom i zalaganjem može nešto da se postigne u karijeri.To što sam došao ovde kao nestranačka ličnost ne smatram kao poseban kvalitet. Zaista mislim da ima jako puno kvalitetnih ljudi koji su članovi političkih partija, ne smatram to za minus, to je deo društvenog angažmana i mislim da i u politici treba da budu najkvalitetniji ljudi, jer oni vode državu.Ovo više vidim kao satisfakciju za sve što sam uložio lično u odnosu na Telekom Srbija ali i kao veliku odgovornost da sa ove pozicije na kojoj sam danas, imajući u vidu da je Telekom Srbija veliki sistem sa nekoliko ćerki firmi, pružim maksimalno od svih svojih veština i iskustava koje sam stekao radeći u ovoj kompaniji i da pokušam da sa svojim kolegama bar za procenat poboljšamo sve što se tiče poslovanja i performansi Telekoma Srbije“.

TELEKOM OSTAJE PODRŠKA MNOGIMA

Telekom je svih ovih godina, kao jedna od najuspešnijih srpskih kompanija bio izvor pomoći i podrške mnogima, od ugroženih slojeva društva, preko kulture do sporta.Koliko možete da nastavite tu tradiciju pomaganja, u ovim uslovima u kojima se privreda nalazi?

„Ako govorimo o društveno odgovornom poslovanju smatramo ga našom obavezom. U čitavom svetu je taj koncept preovladao, naročito u uslovima ekonomske krize u kojoj je trka za profitom dovela do toga da su neki ljudi ostali na marginama društvenog života i treba im pomoći. A onda ne samo siromašni slojevi stanovništva, već u trci za profitom imamo delatnosti koje ne mogu da tako funkcionišu, tu pre svega mislim na kulturu.Koncept Telekoma Srbije kao društveno odgovorne kompanije mora biti nastavljen, mi ćemo i te kako voditi računa kako ćemo rasporediti sredstva namenjena za taj deo, koja je to struktura stanovništva, koja je to struktura institucija kojoj treba nešto više pomoći u odnosu na druge.Vidimo da je u Srbiji situacija u sportu jako teška. Telekom Srbija i u prethodnom periodu pomagao je i sportske klubove i sporske saveze i u tom segmentu nastavićemo našu ulogu. To bi pre svega trebalo da bude pomoć tim sportskim društvima, ali i podstrek poslovnim subjektima koji stvaraju profite od stanovništva i građana Srbije, da imaju mogućnost da im to vrate kroz donacije i sponzorstva. To bi trebalo da bude deo koncepta i poslovne logike svake kompanije za koju može da se kaže da je uspešna u nekom društvu i državi u kome živi i radi“.

NOVI MONDO U 2013.GODINI

Na kraju, ne mogu da vas ne pitam, nešto i o Mondu. Koja je poruka čitaocima Telekomovog portala, koji je nekako tiho stigao do velike popularnosti i nalazi se u samom vrhu internet scene u Srbiji:

„Ja sam čitalac MONDA poslednjih nekoliko godina. Mogu da kažem da svakodnevno izlazim na MONDO. U ovoj eri smart telefona prosto ne možete da odolite a da ne otvorite neki od portala, tako da pre svega želim da budem informisan, ako govorimo o ekonomiji, politici, sportu, kulturi i zabavi i mislim da izlazeći na MONDO u kratkom vremenu mogu da se informišem o dešavanjima u zemlji, inostranstvu i regionu“.

Izmedju ostalog, i MONDO će biti unapređen u novoj godini.

„U 2013. godini imaćemo novi vizuelni identitet MONDA, unapređen i očekujem da će se i te kako svideti svim čitaocima, a pod time mislim i korisnike naših usluga. Smatram da je MONDO zasluženo došao na lestvicu najčitanijih portala u Srbiji. Iskreno očekujem da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.Mi ćemo se zajedno sa našim partnerima truditi da MONDO zaista nastavi da bude prestižni portal, koji će biti čitan ne samo sa desktopa, već i sa smart telefona, tableta i svih uređaja koji su danas dostupni korisnicima, a tiču se želje čitalaca da dođu do informacija koje su im važne“.



Jednosatno druženje sa ekipom Monda, Predrag Ćulibrk završio je kako je i počeo, sa optimizmom:

„ Mislim da Telekom Srbija kao veliki sistem, sa svim svojim vrednostima, ima potencijal da u narednom periodu bude značajno bolji nego što je danas. Tu potvrdu moramo da pre svega dobijemo od naših korisnika i u tom smislu zaista ćemo se truditi da osluškujemo njihove potrebe, da sagledavamo šta je ono što eventualno možemo bolje i sa čim nisu zadovoljni i da prilagođavamo naše usluge i servise potrebama naših korisnika, bez obzira da li se radi o rezidencijalnom ili poslovnom segmentu“.

(MONDO - Daniel Bukumirović, FOTO - Petar Stojanović)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srđan

Ćulibrk je rijedak genijalac koji će sve ovo i znati uraditi. Tačno da će ga nesposobni direktori usporavati,ali nisu ga zaustavili ni u Banjoj Luci,pa neće ni sad.

Stef

Super je

Petar

Dzaba ti sva tvoja dobra volja, kada stranacki direktori, koordinatori IJ i sefovi bivse vlasti jedva cekaju da ti vide ledja. A ne prestaju da bodu oci svojom nestrucnoscu i neprofisonalnoscu. Pozdrav.

special image