• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpis na predugovor o ulaganjima Emirata

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, u ime Vlade Srbije, potpisao je u Abu Dabiju sa kompanijom Al Dahra predugovor o investicijama u poljoprivredi između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predugovorom je predviđeno da njihova vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

IIznos od 100 miliona evra Al Dahra će investirati u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će dodatnih oko 100 miliona evra uložiti za sticanje 80 odsto učešća u zajedničkim preduzećima, u kojima će država zadržati 20 odsto vlasništva.

Zahvaljujući ovom aranžmanu srpska poljoprivreda će dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih agrotehničkih mera, ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose, navedeno je u saopštenju.

Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja.

Istovremeno, kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata namerava da investira i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u izgradnju potpuno novih lučkih kapaciteta u Pančevu.

Na taj način će se višestruko povećati izvoz i plasman naših poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Partner iz Abu Dabija se ovim predugovorom obavezao da uloži 100 miliona evra u agrotehnički razvoj i izgradnju kompletne infrastrukture za navodnjavanje na površini od oko 14.000 hektara koja se nalazi u posedu ili u zakupu poljoprivrednih gazdinstava koja su predmet zajedničkog ulaganja, a namera mu je da investira i u izgradnju novih fabrika za preradu hrane.

U Abu Dabiju je danas potpisan i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i UAE.

Sporazum su potpisali ministar finansija UAE Obeid Humaid Al Tayer i Mlađan Dinkić, srpski ministar finansija i privrede.

Dinkić se sastao i sa generalnim direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamedom Saifom Al Suvaidom.

Postignut je načelan dogovor da Srbija od ovog Fonda dobije značajna dodatna sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji.

Deo novca iz ovog Fonda bi se koristio i za dugoročne povoljne kredite srpskim poljoprivrednicima za kupovinu nove agro-tehničke opreme, a pre svega individualnih sistema za navodnjavanje radi povećanja proizvodnje i prinosa u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Ne treba posebno naglašavati od kakvog će značaja za razvoj Srbije biti uvođenje modernih sistema za navodnjavanje, imajući u vidu nezapamćenu sušu koja je zadesila našu zemlju prošle godine i klimatske promene koje donose vrela leta ili obilne padavine, što nameće sve veću potrebu za efikasnim sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Na ovaj način saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima će imati i širi značaj, koji će se pored privredne saradnje ogledati i u obezbeđenju stabilnosti u proizvodnji hrane u neizvesnim klimatskim uslovima koji se predviđaju u budućnosti.

Dogovoreno je da delegacija Razvojnog fonda Abu Dabija u narednim nedeljama poseti Beograd, gde će se nastaviti razgovori o detaljima ovog sporazuma.

Dinkić je imao uspešne razgovore i sa menadžmentom kompanije ''Mubadala''.

Radi se o jednoj od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu sa izuzetno jakim prisustvom na svetskom tržištu informacionih tehnologija.

Ova kompanija vlasnik je tri fabrike poluprovodnika u SAD, Singapuru i Nemačkoj u kojima je tokom 2012. godine ostvarila prihod od 4,6 milijardi dolara.

U razgovoru sa izvršnim direktorom Mubadale, gospodinom Validom Ahmedom Al Mokarabom, dogovoreno je da ekspertski tim ove kompanije detaljno analizira mogućnost izgradnje fabrike poluprovodnika (čipova) u Srbiji, uz primenu najsavremenije visoke tehnologije i upošljavanje oko 1000 vrhunskih domaćih inženjera, što bi podrazumevalo i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Dinkić je domaćinima preneo da je srpska vlada spremna da pruži punu podršku realizaciji ovog projekta, s obzirom da se radi o ulaganjima u informacione tehnologije, što je jedan od prioriteta u razvojnim planovima vlade, a ujedno bi ovo bila ubedljivo najvrednija investicija ikada realizovana na tlu Srbije - jer je procenjena vrednost ove investicije je oko četiri milijarde dolara, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cccc

Bravo Dinkicu! Treba da ljubimo ovog arapina u ----

Cika Tomislav

a prethodna garnitura oko DS-a koja je prodala mlekare i konditorsku industriju hrvatima, slovencima i ostalim mufljuzima, a, oni su bili stvarno dobri, vidim nauzivali smo se prethodnih godina!? dosta licemerja. Ovakvi projekti i ulaganja su preko potrebna, druga je stvar sto drzava ne moze sama da ih odradi vec je potreban inostrani kapital. jedino ovaj Dinkic bode oci para usi i sve iritira, otac srpske privatizacije prethodnih 10 godina.

Cika Tomislav

prethodnih godina je poljoprivreda toliko urusena da joj predstoji dug period oporavka, narocito u Vojvodini gde je jedan biser DTD potpuno unisten. i sada, kad neko hoce da ulozi u to, obzirom da je nasa zemlja bankrot pa ne moze sama, mi se pravimo pametni i osporavamo i bunimo se protiv tih ulaganja. pa pobogu ljudi, vi ocigledno zesce bacate na masu, pa se vodite logikom da je bolje da zemlja urasta u korov nego da je neko obradjuje!? greota je za svako iole plodno tlo ne obradjivati ga!!! Srbi previse ste se ulenjili, eeeeeej, samo bre kukate! motike u ruke!!

special image