• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Emiratske" oranice ostaju domaćim paorima

Poljoprivrednicima iz Vojvodine ostaje na raspolaganju sva zemlja koja je i ranije zakupljivana, uključujući onu obećanu Al Dahri, odlučila Vlada Srbije. Poljoprivrednici nezadovoljni sporazumom koji Vlada planira da potpiše sa firmom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Takođe, osam kombinata iz "zelenog pula", koji nisu obuhvaćeni Predugovorom sa Al Dahrom, biće ponuđeni na prodaju srpskim poljoprivrednicima, a Vlada Srbije će im u tome pružiti maksimalnu pomoć, navedeno je u saopštenju posle sastanka ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Kneževića sa udruženjima poljoprivrednika.

Na sastanku koji je trajao oko dva sata, bili su predstavnici Asocijacije poljoprivrednika iz Novog Sada i udruženje poljoprivrednika "Banatski paor" iz Pančeva. Oni uskoro očekuju još jedan sastanak s predstavnicima Vlade.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je novinarima da su nezadovoljni odgovorima i zabrinuti zbog načina na koji je ugovoren posao sa Al Dahrom jer on nije prvo ponuđen poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji.

Kako je rekao, "stranci se na mala vrata uvode kao konkurencija domaćim poljoprivrednicima".

"Stav Asocijacije poljoprivrednika je da se zemlja ne prodaje strancima 15 godina nakon ulaska u Evropsku uniju", rekao je on i najavio da će o daljim koracima odlučiti posle sastanka Upravnog odbora tog udruženja koji će biti već večeras.

Predsednik Upravnog odbora asocijacije poljoprivrednika "Banatski paor" Dorel Mik rekao je da poljoprivrenici za sada odustaju od najavljenih protesta, ali traže da se ponovo sastanu s predstavnicima Vlade i dobiju dodatna objašnjenja najavljenih poslova sa Al Dahrom.

"Mala i srednja gazdinstva se opravdano plaše jer smo dozvolili da stranac kupuje našu zemlju, i pitamo se šta će biti dalje i kako ćemo mi opstati", rekao je on.

On je rekao da mala i srednja gazdinstva moraju da ojačaju i da je njihov predlog da se dozvoli da 20 hektara državnog zemljišta mogu kupe ta gazdinstva, a da kredit bude na period od 15 do 20 godina.

Ministri su na sastanku informisali udruženja poljoprivrednika o aranžmanu koji je napravljen sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i o planovima države za investiranje u srpsku poljoprivredu.

Ministri su obavestili poljoprivrednike da je Vlada odlučila da krene u velike radove na čišćenju i izgradnji sistema za navodnjavanje već od kraja marta i da je reč o velikom poslu koji podrazumeva ogromna ulaganja u srpsku poljoprivredu.

Na sastanku je istaknuto da Srbija dobija istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u centralnoj Srbiji, i da će se na ovaj način za samo tri godine povećati broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara, čime će izvoz biti povećan za 2 milijarde dinara.

Poljoprivrednicima je predstavljen plan vlade da se 300 miliona evra u startu uloži u infrastrukturu i to 150 miliona evra u primarnu i sekundarnu mrežu za navodnjavanje, a ostalih 150 miliona evra kroz povoljne kredite poljoprivrednicima za kupovinu opreme na 10 godina sa grejs periodom od tri godine i povoljnom kamatnom stopom.

Sredstva će biti ispregovarana sa Razvojnim Fondom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Takođe je naglašeno da će se u srpskoj poljoprivredi primeniti najsavremenije agrotehničke mere, a to je ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Predugovorom čiji je tekst objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati, biti ponuđeno "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne kompaniji Al Dahra.

Istaknuto je da jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. juli", u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB.

Predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz saglasnost Vlade Srbije, a konačni ugovor trebalo bi da stupi na snagu nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Vlada Srbije)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miodrag - Požarevac

Gospoda ,,poljoprivrednici" ne žele da ukapiraju poentu > da Arapi ulažu novac u našu poljoprivredu, a ne traže na odloženo {15 - 20 god.} > kako su je oni kupovali - i hteli bi još ! A daj bože da se preispita i to kako su oni kupovali kombinate !

special image