• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat pilota protiv Turaka i Mađara

Piloti Jata traže hitno sazivanje radne grupe i protiv su "nezakonitog povećanja broja letova" avioprevoznicima iz Turske i Mađarske.

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije zatražio je danas od Vlade i predsednika Srbije da obezbede kontinuitet rada državne kompanije Jat ervejz i zaštite domaće tržište.

U otvorenom pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačicu, vicepremijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i saobraćaja, piloti su zatražili hitno sazivanje radne grupe koja bi trebalo da donese odluke strateške za Jat, a nije se sastala mesec dana.

"Radna grupa se mesec dana nije sastala a strateške odluke o uvođenju kompanije u restrukturiranje i nabavci flote još nisu donete. U ovom trenutku ne donošenje odluka znači onemogućavanje kontinuiteta rada jer kompanija ne može da se pripremi za letnju sezonu", ukazuje se u pismu.

Ocenjeno je da se napori za opstanak srpske aviokompanije anuliraju i predajom tržišta stranim kompanijama i od predsednika i Vlade je zatraženo da hitno regulišu politiku izdavanja dozvola za letenje.

"Neodgovornom politikom izdavanja dozvola, Jatu je naneta je šteta od 70 miliona dolara godišnje", naveo je Samostali sindikat saobraćajnih pilota Srbije i dodao da se na taj način umanjuje vrednost Jata i omogućava stranim kompanijama da posluju u Srbiji bez pravnog osnova i bez plaćanja doprinosa državi Srbiji.

Sindikat pilota je zamolio predsednika i Vladu Srbije da obustave promenu bilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju sa Turskom, kojim, po oceni pilota, Turska dobija u Srbiji status kakav imaju zemlje EU.

Dodaje da su turske kompanije Turkiš erlajnz i Pegazus, iako se tek sada pregovara o promeni sporazuma, još prošle godine neosnovano dobile odobrenje za povećanje broja letova, koji prevazilazi reciprocitet.

U pismu Samostalnog sindikata saobraćajnih pilota državnom vrhu se još navodi da u Srbiji, bez pravnog osnova, posluje i mađarska kompanija Viz-er, koja leti iz Beograda do 14 aerodroma, a da pri tome nema firmu registrovanu u Srbiji.

(Beta, foto:jat.com)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ElCid

JAT ima 7 ispravnih aviona i sa tom flotom zeli da ima reciprocitet u broju letova. Sta to znaci da cu ubuduce svakog utorka i subote moci da putujem za Istanbul i to po ceni od 350 evra..naravno noblica i zuti sok ulazi u tu cenu

Milos

Normalno je da ce svi prevoznici ciji su letovi JEFTINIJI imati vise putnika, pa samim tim vremenom i vise letova ka vise destinacija. Jat je skup kad se poredi sa Wizz-om npr. Pa vise mi se isplati da se iscimam do Temisfara za neke destinacije nego da putujem Jat-om.

special image