• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Al Dahra sigurno dolazi, ugovor do 31. marta

Partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata će sigurno doći u Srbiju, potvrdio sinoć ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Međudržavni sporazum sa UAE je verovatno jedan od najboljih dogovora koje je Srbija postigla u poslednjih par decenija i reč je o paket aranžmanu u kome je poljoprivreda samo jedan segment, a koji Srbiji donosi ogromne koristi, istakao je Knežević gostujući na RTS-u.

"Nama se čude, od predsednika Francuske do švajcarskih i nemačkih bankara kako smo to uopšte uspeli", rekao je Knežević, dodajući da je Vlada Srbije to uspela "preko nekih svojih veza" i odličnih poznanstava koje imaju potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je istakao da će sedam propalih poljoprivrednih kombinata u restrukturiranju postati deo zajedničkog preduzeća, dodajući da oni beleže gubitke i kada izađu iz restrukturiranja, dužni su da plate 30 miliona evra da bi "stigli na nulu", a to će sve država pokriti od novca koji će dobiti od realizacije ugovora.

Partneri iz UAE će zemljište platiti u proseku 13.300 evra po hektaru, što je skoro tri puta više od prosečne cene u Vojvodini koja iznosi 5.000 evra po hektaru, a uložiće i 100 miliona evra u zalivne sisteme i mehanizaciju, rekao je Knežević.

"Oni su obezbedili i fond od 300 miliona evra za celokupnu privredu Srbije", istakao je Knežević.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić podržao je taj projekat, ukazavši da će Srbija od toga imati samo koristi , između ostalog, jer će postati deo "fud sekjuriti" programa arapskih zemalja, u okviru koga one godišnje kupuju čak do pet miliona tona žitarica.

"Mi treba da budemo srećni da su oni došli ovde da ulažu, a i mi, MK grupa, priključićemo se tom program i zajedno izvoziti", istakao je Kostić.

On je rekao da ne može da komentariše navode potrpedsednika Vlade Vučića da su protivnici aranžmana tri tajkuna koja se plaše konkurencije, ali i istakao da u toj kompaniji to ne vide kao konkurenciju, već kao privilegiju da im se otvori bliskoistočno i afričko tržište. Kako je dodao, to isto misle i njegove kolege.

(Tanjug, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image