• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stravinski za 8. mart

Koncert koji će Beogradska filharmonija 8. marta pod upravom Aleksandra Rahbarija održati na Kolarcu, u okviru ciklusa Vremeplov, posvećen je delima Igora Stravinskog.

Na programu su orkestarske svite br. 1 i 2, kao i svite iz čuvenih baleta Žar-ptica i Petruška.

Igora Stravinskog, izvorno ruskog, a kasnije francuskog i američkog kompozitora, danas mnogi i na zapadu i u njegovoj domovini, smatraju jednim od najuticajnijih stvaralaca dvadesetog veka. Bio je otelotvorenje kosmopolitskog Rusa, kojeg je Tajm naveo kao jednog od najuticajnijih ljudi XX veka. Pored priznanja koja je dobio za svoje kompozicije, stekao je slavu i kao dirigent i pijanista, najčešće na premijerama vlastitih dela, a deo života proveo je i kao profesor na Harvardu.

Međunarodnu slavu stekao je upravo komponovanjem baleta, koje je naručio Sergej Djagiljev, a čiji ih je Ruski balet premijerno izveo. Osim Žar-ptice (1910) i Petruške (1911), proslavilo ga je i Posvećenje proleća (1913). I danas, čitav vek od kada je šokirao svoje savremenike, njegova vizija paganskih rituala oduševljava publiku širom sveta.

Stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, Aleksandar Rahbari, kaže da se „nijedan dirigent nije usudio da zajedno izvodi ova tri dela na istom koncertu“. Rahbari već drugu nedelju radi sa orkestrom, a za petak najavljuje pravi spektakl.

Poslušajte "Posvećenje proleća"



(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE