• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija "zlatna sredina" po riziku za ulaganje

Srbija se sa koeficijentom 6,19 našla na 87. mestu od ukupno 197 zemalja, na goroj poziciji od Crne Gore i Makedonije, ali bolje od Albanije i BiH, čak i Grčke.

Afrika i arapske zemlje politički su najnestabilniji regioni na svetu, pa samim tim predstavljaju i najrizičnije destinacije za ulaganje, a Srbija se sa koeficijentom 6,19 našla na 87. mestu od ukupno 197 zemalja, navodi se u najnovijem izveštaju konsultantske kompanije specijalizovane za analizu političkih rizika.

Analiza obuhvata dinamičke političke rizike koji se odnose na konflikte, terorizam, vladavinu prava i okvirne uslove po pitanju sigurnosti resursa i infrastrukture.

Srbija se na mapi političkih rizika kompanije Meplkroft i konsultantske agencije Marš našla na 87. mestu sa ocenom 6,19.

Od zemalja u regionu, bolje rangirane su Hrvatska (6,85), Crna Gora (6,78) i Makedonija (6,40), dok su iza Albanija (5,89) i Bosna i Hercegovina (5,53).

Najopasnija zemlja na svetu i dalje je Somalija sa ocenom 0,82, a slede DR Kongo, Sudan, Avganistan, Mjanmar i Irak.

Na prvom mestu po bezbednosti je Luksemburg sa 9,04, zatim Novi Zeland, San Marino i Norveška.

Među državama u okruženju Italiji ima ocenu 6,83, Rumuniji 6,62, Bugarska 6,31, Grčka 6,06, Turska 5,10, a najlošije rangirana evropska zemlja je Rusija sa 3,18.

Četrnaest od 20 zemalja sa najvišim rizikom za investitore nalazi se u Africi ili arapskim zemljama, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju kompanije "Meplkroft" i konsultantske agencije "Marš", objavljenom u ponedeljak.

U izveštaju se kaže da se u politički nestabilnim regionima preduzetnici suočavaju sa najvećim rizicima da bi njihovi saradnici, kancelarije i fabrike mogli biti žrtve političkog nasilja, terorizma ili otmica.

U odnosu na prošlu godinu, broj zemalja u kojima svakodnevicu karakteriše politički motivisano nasilje porastao je na 38, odnosno za 36 odsto, što se objašnjava činjenicom da su se nasilje i terorizam iz Libije i Sirije proširili na Mali, Liban, Alžir i druge zemlje zapadne i severne Afrike, kao i Bliskog istoka.

Politička mapa rizika za 2013. godinu ukazuje da je opasnost od nasilne promene režima najveća u Zimbabveu, Siriji, Madagaskaru, Južnom Sudanu, Pakistanu, Jemenu, Maliju, Bangladešu, Keniji i Turkmenistanu.


(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image