• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud proglasio bankrot rudnika Grot

Na rešenje o bankrotu ćemo se žaliti, kažu iz Rudnika olova i cinka Grot iz Krive Feje kod Vranja.

U Rudnik Grot danas je stiglo rešenje Privrednog suda u Leskovcu, kojim se proglašava bankrot rudnika.

Sud je ovu odluku, za rudnik koji je u stečaju 2005. godine i zapošljava oko 300 radnika, doneo odbivši predlog poverioca za veštačenje kojim bi se "utvrdilo činjenično stanje", tj. da je Plan reorganizacije ispunjen.

U rudniku navode da će uložiti žalbu na rešenje suda, kao i predstavke ministru pravde, Visokom savetu sudstva, predsedniku Privrednog apelacionog suda, premijeru i prvom potpredsedniku vlade, kao i drugim relevantnim institucijama.

Rudnik Grot je do danas radio i poslovao normalno, u njemu je bilo zaposleno 296 radnika, redovno su isplaćivane zarade, porezi i doprinosi, kaže se u saopštenju iz rudnika.

Veštačenje je tražio vlasnik firme Trend Kompani Branislav Jović, koja je i većinski poverilac.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik rudnika, ranije je saopštila da ima zakonsku obavezu da štiti prava svih poverilaca, što je i cilj stečajnog postupka, kao i da je u više navrata je ukazivala da Trend Kompani postupa isključivo u sopstvenom interesu, a na štetu ostalih poverilaca, među kojima su i bivši zaposleni i Republika Srbija.

Agencija je u svom izveštaju navela da Trend Kompani nije isplatio poverioce - od iznosa 76 miliona dinara za dodatno namirenje poverilaca izvršena je isplata iznosa od 6,3 miliona.

Predviđeno je da će se poverioci namiriti u procentu od 48,93 odsto od utvrđenih potraživanja, a prema izjavama poverilaca-bivših zaposlenih, isplaćeni su u procentu od 0,9 odsto od utvrđenih potraživanja, pa su neki dobili svega 11 dinara.

Trend Kompani je opteretila zalogom imovinu rudnika, zaduživanjem i uzimanjem kredita, a pribavljena sredstva nisu upotrebljena za namirenje poverilaca.

Rudnik je u trenutku usvajanja Plana reorganizacije imao utvrđene obaveze prema poveriocima od 945 miliona dinara i više od 15 milijardi osporenih potraživanja.

Agencija za privatizaciju je, kao stečajni upravnik, zadužena da kontroliše da li se usvojeni Plan reorganizacije primenjuje i da o tome daje svoje mišljenje sudu.

U rudniku podsećaju, međutim, da je još 2008. godine tadašnji Trgovinski sud u Leskovcu odbio predlog stečajnog upravnika za bankrot, a tu odluku pravosnažnim rešenjem potvrdio i Viši trgovinski sud u Beogradu, čime je isključena mogućnost bankrota.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image