• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tašna-mašna" firma ruši IT tender Poreske?

Firma sa kapitalom od 1.000 dinara i bez zaposlenih pokušava da obori tender za nabavku IT opreme, upozorava Poreska uprava

Poreska uprava Srbije upozorila je na mogućnost da reformisanje te institucije bude odloženo za dva do tri meseca zato što jedna firma koja ima "aktivni kapital" od svega 1.000 dinara, a nijednog zaposlenog, pokušava da obori tender za nabavku nove IT opreme i mreže.

"Firma čije ime ne možemo da navedemo zbog izričite zakonske zabrane, nije otkupila tendersku dokumentaciju, ne ispunjava praktično ni jedan važan kriterijum tendera, ali je uložila prigovor", navedeno je u saopštenju Uprave.

U toj instituciji ističu da ulaganje prigovora na javne tendere, koje Poreska uprava sprovodi striktno u skladu sa zakonskom procedurom, "samo po sebi nije i ne može biti razlog za bilo čije nezadovoljstvo".

"Međutim, firma koja je u poslednjih pet minuta pre isteka roka uložila žalbu, prema javnim podacima Agencije za privredne registre ima 'aktivni kapital' od 1.000 dinara i nema nijednog zaposlenog", precizirano je u saopštenju.

Takve firme, sa "jednim zaposlenim" a često bez adekvatne poslovne adrese, u u poslovnom svetu Srbije poznate su kao "firma tašna i mašna".

Osnov za žalbu su dve tehničke greške - pogrešna numeracija jedne od 204 stranica kojima se precizira svaki detalj tendera i greška kod jednog obrasca u samo jednom slovu-znaku.

Kako je objašnjeno, "u oba slučaja, na toj stranici i u tom obrascu, nema ničeg važnog za same uslove i kriterijume tendera i radi se o tehničkoj omašci".

Naglašava se da je preduslov za ozbiljnu i dubinsku reformu Poreske uprave Srbije nabavka nove IT opreme i mreže, jer samo tako će poreski obveznici dobiti Poresku upravu kao efikasniji servis u izvršavanju svojih obaveza.

Sada je prosečna starost opreme i mreže preko devet godina i zato je na zakoniti način raspisan tender za nabavku računara i prateće opreme.

Dokumentaciju je otkupilo 18 kompanija, a Poreskoj upravi su dostavljene četiri ponude iz kojih je vidljivo da su se neke najveće kompanije koje se decenijama bave IT hardverom i softverom, čak udružile.

"Nijedna od tih velikih kompanija koje su otkupile dokumentaciju i koje zadovoljavaju kriterijume tendera nije se žalila, mada su neke i odustale od zvanične ponude", napominje poreska uprava.

"Poreska uprava ne želi da naruši i prenebregne ništa iz zakonske procedure oko tendera, želi da sve bude jasno i čisto i, u skladu sa predviđenom pocedurom, mi ćemo odbiti prigovor", dodaje se u saopštenju.

Ako ne bude drugačije i ako ta firma zaista obori tender zbog dve tehničke greške, ishod je raspisivanje novog tendera, što će reformisanje Poreske uprave odložiti za dva do tri meseca, upozorili su u Upravi.

U saopštenju se naglašava da će Poreska uprava Srbije obavestiti javnost o epilogu i svim detaljima ovog i svih drugih tendera.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinsktock)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Andria

Omg, poreska uprava se buni protiv birokratije. Pa to je osnovno sredstvo koje ona koristi za maltretiranje sopstvenog naroda. Koliko puta sam bio vraćen sa šaltera zbog neke gluposti, prilikom čega je besna službenica dodatno pojačala svoj ego i pokazala silu i moć.

djoxx

eto coveku doslo da ulozi prigovor, a vi jelte postenjacine.... Sramota, kradete kako stignete. Kad je recesija niko ne kupuje novu opremu za kancelarije eeej...

Insajder

Napisali ga za jednu firmu i sad se prave mutavi kao hoce neko njih postene da prevari...

special image