• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 2013. nacionalni plan regionalnog razvoja

Verica Kalanović kaže da će planom regionalnog razvoja biti predviđeno da nijedan region nema negativan privredni rast.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije najavila je danas da će do kraja ove godine biti usvojen nacionalni plan regionalnog razvoja kojim će biti predviđeno da do 2020. godine nijedan region u Srbiji nema negativan privredni rast.

"Naš cilj je da do 2020. godine svi regioni u Srbiji imaju pozitivan privredni rast ili da bar bude na nuli", rekla je Verica Kalanović na Kopaonik biznis forumu.

Kratkoročne mere koje preduzima Minisatrstvo regionalnog razvoja, prema njenim rečima, usmerene su na razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima, unapređenje poslovnog ambijenta i
poboljšanju rada lokalnih komunalnih preduzeća.

Kalanovićeva je dodala da je u oblasti infrastrukture prioritet završetak autoputa od Kragujevca do Batočine.

Ovih dana, kako je navela, biće potpisan ugovor s Kinezima za izgradnju deonice autoputa Pojate-Preljina, a na proleće će početi radovi, dok će krajem ove godine početi radovi na autoputu Novi Sad
- Ruma.

Ministarka je istakla da mala i srednja preduzeća imaju mogućnost da dobiju povoljne kredite Fonda za razvoj za šta je ove godine izdvojeno 12 milijardi dinara, a još povoljniji uslovi kreditiranja su obezbeđeni firmama u najnerazvijenijim područjima u Srbiji za šta je obezbeđen fond od 4,5 milijardi dinara, a pozajmice su s godišnjom kamatom od jedan odsto.

Prema njenim rečima, za razvoj regiona od velikog značaja su i industrijske zone, kojih u Srbiji ima 92, gde su mnoge kompanije počele da posluju zahvaljujući direktnim budžetskim podsticajima.

Ove godine, navela je Kalanovićeva, prioritet će biti opravak lokalnih komunalnih preduzeća, odnosno unapređenje vodovodne mreže, a kasnije i postrojenja za otpadne vode.

"Razvoj infrastrukture je u direktnoj vezi s razvojem privrede i turizma", istakla je Kalanovićeva i ukazala da i obrazovanje mora da prati potrebe privrednih grana od kojh najviš zavisi privredni rast i poboljšanje života građana.

"Ako nema ulaganja u razvoj nerazvijenih regiona, uvek ćemo biti u situaciji da neki regioni 'vuku', a drugi su kao 'tegovi' koji onemogućavaju da se ide brže", zaključila je ministarka regionalnog
razvoja i lokalne samouprave.

(Beta Foto Tanjug Nemanja Jovanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image